MESURES PREVENTIVES

Itàlia prepara una quarantena per a 15,5 milions de persones

El Govern de Conte preveu ampliar la zona de risc pel coronavirus

El comerç tancarà els caps de setmana i les classes s'anul·len fins al 3 d'abril

zentauroepp52590464 tourists wearing protective face masks as a protection again200307213353

zentauroepp52590464 tourists wearing protective face masks as a protection again200307213353 / MIGUEL MEDINA

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El Govern italià prohibirà les entrades i les sortides de la regió septentrional de la Llombardia i d’una desena de províncies pròximes. És una de les noves dràstiques mesures acordades en un projecte de decret per intentar contenir la difusió de la malaltia, que va en augment i que a Itàlia ha segat fins aquest dissabte 233 vides i ha encomanat 5.061 persones.

El projecte de decret del Govern amplia les ‘zones vermelles’, que fins ara afectaven 50.000 habitants, a tres regions del nord, que comprenen 11 províncies. Es tracta de 15 milions i mig de persones que, a partir d’aquest diumenge, no podran entrar ni sortir de les àrees identificades. Ja no es diran ‘zones vermelles’, sinó que la península ha quedat dividida en dues zones: l’1 i la 2, i és la primera la que presenta més contagis.

A més de la Llombardia (Milà), la mesura afecta les regions del Piemont (Torí), el Vèneto (Venècia) i l’Emília-Romanya (Bolonya). Les províncies més afectades són Asti, Alessandria, Verona, Pàdua, Treviso, Piacenza, Parma, part de Mòdena, Rimii, i Pesaro i Urbino.

Tancament de locals

L’Executiu italià ha acordat, a més, tancar totes les discoteques, locals de ball i festes, pubs, bingos, sales de jocs i d’apostes, així com gimnasos, piscines, centres termals i museus. Els bars i restaurants, mentrestant, hauran d’imposar que els clients mantinguin una distància d’almenys un metre entre els uns i els altres. A més, els centres comercials hauran de baixar la persiana els caps de setmana i el tancament de les escoles i les universitats s’estén fins al pròxim 3 d’abril, segons el decret. 

No obstant això, en ambients pròxims a Presidència es dona per gairebé segur que, tot i que les «vacances forçades» es prolongaran fins al 3 d’abril, probablement s’ajuntaran amb les vacances de Setmana Santa.

La regió de la Llombardia, la més afectada, ha començat a traslladar tots els malalts per altres patologies, internats a les unitats de cures intensives, a hospitals de fora de la regió, per donar cabuda als que necessiten cures intensives pel Covid-19.

Per la seva banda, les autonomies comptaran, d’acord amb el Govern, amb 50.000 metges jubilats i infermers especialitzats per fer front a l’avanç del virus.

Notícies relacionades

Els metges de teràpies intensives de la Llombardia havien escrit dissabte al Govern regional per advertir-lo de la situació. L’instaven a comunicar a l’Executiu italià que l’epidèmia, que es va iniciar el passat 20 de febrer a Codogno, ja s’ha estès a tota la regió de la Llombardia amb la possibilitat que es difongui a tot el territori nacional». A la carta, remarcava que, si no canvia la situació, «aquesta posa en perill la supervivència no només dels malalts de Covid-19, sinó també d’aquella part de la població que en condicions normals es dirigeix al sistema sanitari» per ser atesa per malalties «agudes o cròniques de qualsevol naturalesa».

Mesures econòmiques

La limitació dràstica dels moviments i les activitats de 15 milions i mig de persones comportarà una quantitat enorme de problemes de tota mena, aguditzats pel fet que es tracta de les regions amb més producció de béns i que més exporten a l’estranger. Per aquesta raó, és probable que el decret prevegi mesures suplementàries sobre com fer front a una crisi que, a més de social, també és econòmica. El projecte, que s’hauria d’aprovar en els pròxims dies, preveu 7.500 milions per a les primeres actuacions, que s’afegeixen als 1.500 milions aprovats tot just declarar-se l’epidèmia.