Iots de la coca a subhasta

Els béns decomissats de les organitzacions criminals es venen per menys de la meitat del seu valor

barco

barco

2
Es llegeix en minuts
Noelia López (EFE)

El 2018 el ‘Wallstreet’, un veler amb motor de 19,9 metres d’eslora, va ser interceptat a prop de les illes Açores carregat amb 1.500 quilos de cocaïna; el HCH-K, un vaixell d’esbarjo de 28,5 metres, va caure a prop d’Eivissa amb 300 quilos. Les dues embarcacions surten ara a subhasta pública. Són les dues últimes licitacions electròniques publicades per l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius (ORGA), encarregada d’administrar, a petició dels jutjats, béns decomissats o embargats en el marc de processos penals contra organitzacions criminals o de greus delictes econòmics vinculats al narcotràfic, blanqueig, terrorisme, corrupció o grans estafes.

L’oficina va investigar el 2018, últimes dades anuals processades pelMinisteri de Justícia, a què ha tingut accés Efe, 470 persones i empreses i va localitzar  1.472 béns susceptibles d’embargament o decomís, majoritàriament immobles (409), comptes corrents i productes financers (339), societats (338), vehicles (289) i embarcacions (5). Dues, el Wallstreet i el HCH-K, esperen nou amo a Cadis Palma de Mallorca, en el marc de les subhastes judicials voluntàries.

La primera de les embarcacions, amb bandera holandesa, va ser abordada pels GEO a alta mar a prop de les Açores, després d’haver sortit de Colòmbia pel riu Orinoco rumb a la Península ibèrica tripulat perun nord-americà i dos croats. Transportava 1.500 quilos de cocaïna i va acabar atracat a Cadis, on podran visitar-lo els participants en la licitació, que finalitzarà l’11 de març. El veler, de fibra de vidre, ha sigut taxat en 190.000 euros i surt a subhasta amb una licitació mínima de 80.750 euros.

Diners recaptats amb les licitacions

L’HCH-K va ser interceptat també a l’estiu del 2018 quan navegava a 15 milles al’oest d’Eivissa amb 300 quilos de cocaïna i cinc tripulants: quatre holandesos i un d’alemany. El iot, amb bandera gibraltarenya, havia sortit de Palma en direcció a la Península i els agents van detectar la tripulació recollint uns paquets que havien sigut llançats al mar des d’un barco regular de càrrega.

Compta amb un gran saló amb cuina a la coberta principal i tres cabines dobles amb lavabo, a més de dues cabines. Taxat en 350.000 euros, la licitació mínima en aquest cas és de 148.750 euros i la subhasta electrònica acabarà el nou de maig. L’ORGA va començar a treballar el 2015 per ajudar l’administració de justícia en la gestió delsbéns decomissats o embargats a fi de facilitar que els guanys obtinguts de manera il·lícita reverteixin en projectes d’ajuda a les víctimes o en la lluita contra el crim.

Des de la seva posada en marxa, ha obtingut 3,13 milions d’euros a través de les subhastes. A 31 de desembre del 2018, en el Compte de Dipòsits i Consignacions hi havia un saldo de 22,5 milions euros, corresponent a procediments judicials que encara no havien acabat a l’esmentada data i en què intervenia l’ORGA. Amb els processos judicials finalitzats, aquell any es van obtenir 2,1 milions i, d’aquests, prop d’un milió es va distribuir entre programes específics de lluita contra la criminalitat organitzada i d’assistència a víctimes.

Notícies relacionades

Els béns que gestiona l’oficina són dispars, des d’obres d’art i joies a cotxes, finques rústiques i comptes bancaris. A subhastes han anat a parar en els últims mesos, per exemple, equips de raigs x, butaques dentals o fresadores de les clíniques iDental, investigades al’Audiència Nacional  per frau i estafa.

L’any passat es van sotmetre també a la licitació una trentena de vehicles, entre els quals hi ha tres Porch, un Jaguar i una Harley Davidson, però també un tractor i prop d’un centenar de cavalls i eugues. La major part de les encomandes judicials, apunten a Efe fonts de l’ORGA, van procedir el 2018 dels jutjats centrals d’instrucció de l’Audiència Nacional, i de jutjats d’Andalusia, Catalunya i Madrid.