09 jul 2020

Anar al contingut

SENTÈNCIA PECULIAR

Condemnada una joguinaire per vendre un crustaci mil·lenari

L'empresa comercialitzava 'Triops cancriformis' com a entreteniment per a nens

L'administradora de la firma arriba a un acord amb la fiscalia i disminueix la pena

J. G. Albalat

Condemnada una joguinaire per vendre un crustaci mil·lenari

Són al fons de bassals i llacunes, on es desplacen amb el ventre cap avall. Tenen el rècord de permanència sobre la faç de la terra. Fa 220 milions d’anys que gairebé no pateixen variacions en la seva forma. Són molt petits i han arribat a ser un dels regals estrella per a molts nens. Són els ‘Triops cancriformis’, uns crustacis amb closca aplatada. Vulgarment se’ls anomena ‘tortuguetes’. Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat l’administradora d’una empresa per comercialitzar una joguina amb aquests animalets, que a Catalunya són una espècie autòctona protegida.

La sentència, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, ha sigut de conformitat, després de l’acord al qual va arribar la defensa amb el fiscal Miguel Ángel Pérez de Gregorio, que ha portat el cas, i l’acceptació per part de la investigada dels fets dels quals se l’acusava. La pena imposada no és excessiva, però és significativa pel context en què es va cometre aquest delicte contra la fauna protegida i per la persona a qui se li imputava: la representant d’una empresa de joguines. Així, la jutge de Barcelona Marta Bo Jané ha condemnat María Pilar A. V. a un any d’inhabilitació per al comerç d’animals i per a l’exercici de la caça, més una multa de 1.440 euros.

La sentència declara provat que des de les dates no determinades, però fins, com a mínim, a l’estiu del 2016, l’empresa investigada va comercialitzar a Catalunya unes caixes retolades amb el títol ’Triops i fòssils vivents’ o ’El món dels Triops’, on es precisava que «aquest joc conté Triops de l’espècie ‘cancriformis’».

Un exemplar de ‘triops cancriformis’ / viquipèdia / stijn ghesquiere

En un estany del Pla de l’Estany

Aquest crustaci és una espècie autòctona protegida i recollida en la llei catalana de patrimoni natural i de biodiversitat, que estableix la prohibició de la seva caça, captura, possessió, tràfic o comerç, tant d’exemplars adults com dels ous i les cries. A Catalunya, es pot trobar a l’estany del Clot d’Espolla, a la comarca del Pla de l’Estany. L’acusada, detalla la resolució judicial, administradora de l’empresa de joguines, «coneixia» que aquests animals estan protegits a Catalunya i que, per tant, està prohibida la seva venda. La sentència és ferma.

Aquests jocs encara es poden comprar per internet de segona mà per uns 20 euros, segons ha pogut comprovar aquest diari, però ja no apareixen al catàleg de l’empresa implicada en aquest assumpte. La Guàrdia Civil va confiscar el 2016 aquests jocs en diversos punts d’Espanya. El que es pretén, segons la publicitat d’aquesta joguina, és que els nens puguin recrear «el món dels dinosaures».