No et preocupis tant pel coronavirus i canvia la baieta de la teva cuina

La comunitat científica recorda que vivim envoltats de micoorganismes i que amb unes elementals normes d'higiene n'hi ha prou per minimitzar el risc

tecnicomadrid3629302 barcelona   03 10 2005   cuaderno del domingo   limpieza del

tecnicomadrid3629302 barcelona 03 10 2005 cuaderno del domingo limpieza del

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Obres la porta de casa, entres sense treure’t les sabates i vas a la cuina. Col·loques les bosses de comprar a la placa de cocció. Obres la nevera, agafes el tàper on tens el menjar d’avui, te l’escalfes i poses el plat a la taula, sense estovalles, juntament amb una forquilla i, per descomptat, el mòbil. Toses amb la mà posada a la boca. Després, agafes una poma i te la menges sense rentar. Tens el rentaplats espatllat, així que rentes els plats d’aquella manera amb un fregall que fa mesos que no canvies. Minuts més tard, i sense haver-te canviat de roba i continuar amb les sabates, t’ajeus al sofà a veure el telenotícies. T’espantes, i molt, per les més de 1.700 morts que ha provocat el coronavirus xinès. I penses que t’hauries de comprar una màscara. Tot malament.

Vivim envoltats de microorganismes (virus, bacteris, protozous, floridures...). El seu nombre és infinitament superior al de qualsevol ésser viu. «Alguns són bons i ens ajuden a sintetitzar vitamines o a fer aliments, com els llevats. D’altres són innocus. I d’altres són patògens i provoquen malalties. Les més comunes, salmonel·losi i campilobacteriosis. L’hepatitis E és molt menys freqüent», explica Miguel Ángel Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia d’Aliments, divulgador i responsable de la web gominolasdepetroleo.com. «No estem dient a la gent que hagi de ser més neta. Però sí que haurien de conèixer unes normes bàsiques», destaca Lureña.

No agafar el pom amb les mans

La comunitat científica recorda que amb complir unes elementals normes d’higiene n’hi ha prou per minimitzar el risc. Resulta contradictori viure espantats pel llunyà coronavirus i, per exemple, no rentar-se les mans amb sabó i aigua (si és possible calenta) abans i després de menjar, tant a casa com en un restaurant. I el mateix quan anem al bany, tenint en compte que al sortir l’ideal seria agafar el pom de la porta amb un tovalló i no amb la mà. Si tossim, ens hauríem de tapar la boca amb la mà sinó el braç. I si prenem fruita i verdura cal netejar-la i fregar-la una bona estona sota el raig de l’aixeta.

No rentar els ous ni el pollastre

A casa, un altre error colossal bastant comú és el de rentar els ous amb aigua abans de cuinar-los, la millor manera d’intoxicar-nos. Si estan bruts, el millor és treure la brutícia amb un tovalló i sempre trencar-los en un plat diferent al que utilitzarem per batre’ls. Una altra aberració és netejar amb aigua el pollastre abans de cuinar-lo. «No s’ha de fer. Simplement, cal cuinar el pollastre bé», afegeix Lurueña.

El bany i la cuina són, de fet, el regne dels microorganismes. Un equip de la Universitat Complutense va realitzar un experiment i va comprovar que l’aigüera, la placa de cocció i el terra de la cuina tenien una càrrega bacteriana similar a la de la banyera. També hi havia ‘bestioletes’ al coixí, la vànova, el telèfon mòbil i el volant del cotxe. «Sorprenentment, les barres del metro i de l’autobús són els llocs on menys colònies de bacteris hem detectat», expliquen els autors de l’estudi, publicat a la revista científica BuscandoRepuestas.com, de Prensa Ibérica.

No menjar amb el mòbil

Notícies relacionades

«No hi ha motius d’alarma. La majoria de bacteris trobats són innòcues, però no hem d’oblidar que on viu un de bo en pot viure un de dolent. Per evitar-ho, hauríem d’assumir certs costums. Per exemple, rentar-nos freqüentment les mans (i la cara), així com treure’ns la roba del carrer i les sabates a l’entrar a casa. A l’hora de menjar, un consell: no portis el mòbil a la taula ni l’utilitzis mentre menges. Tampoc mengis posant la forquilla directament a sobre de la taula», afegeixen els investigadors universitaris responsables de l’estudi. Tenint en compte que el nombre de bacteris que van trobar a la placa de cocció d’una cuina va ser «impactant», expliquen que no és una bona idea dipositar-hi les bosses de comprar. Tampoc les claus, ni el mòbil, ni la bossa. «I si netegem la placa de cocció ¿què tal si netegem la baieta?».

Lurueña afegeix que la baieta i el fregall són dos focus de bacteris. Per evitar ensurts, hauríem de renovar-les amb freqüència, o rentar-les amb aigua i unes gotes de lleixiu o escalfar-les al microones durant uns sis minuts. Que aixequi la mà el que ho faci.