pederàstia a l'Església

Els Maristes accepten indemnitzar les víctimes d'abusos sexuals

L'orde religiós segella un acord amb Mans Petites, de Manuel Barbero, per valorar seqüeles a 31 alumnes i reparar-los econòmicament

Els Jesuïtes i l'Abadia de Montserrat van crear comissions internes per investigar les denúncies, però no per compensar els seus afectats

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749

fcasals47512045 barcelona 26 03 2019 juicio en la audiencia de barcelona por190326193749 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quatre anys i una setmana després de l’esclat del ‘cas Maristes’, l’Institut Germans Maristes  ha firmat un acord amb l’associació Mans Petites, creada per Manuel Barbero, pare d’una víctima, per compensar econòmicament els alumnes que van patir abusos sexuals mentre van estar escolaritzats en centres catalans propietat de l’orde. La comissió de reparació, el naixement de la qual s’ha rubricat aquest dilluns al migdia en presència d’un notari, arrencarà amb 31 víctimes. Queda en l’aire saber què passarà si n’apareixen més. Perquè n’hi ha. 

La investigació d’EL PERIÓDICO que va destapar l’escàndol ha acumulat 51 denúncies policials contra 18 docents (12 germans religiosos, cinc professors seglars i un monitor de menjador) de les escoles de Sants-les Corts, la Inmaculada i Anna Ravell (Barcelona), Champagnat (Badalona), Valldemia (Mataró) i Montserrat (Lleida) per fets esdevinguts entre el 1962 i el 2018. Aquest diari, a més, va localitzar més víctimes que no van presentar denúncia d’aquestes escoles i d’altres escoles de Vic o Girona. En total, gairebé un centenar d’afectats. 

Fonts de l’Institut Germans Maristes  confirmen l’acord, remarquen que la «voluntat» de «reparar» les víctimes és anterior al contracte amb el col·lectiu Mans Petites i afirmen que continuaran «treballant en el mateix sentit». També aclareixen que l’objectiu de la comissió és treballar lluny del focus mediàtic i que els resultats es faran públics quan aquesta finalitzi. La creada aquest 10 de febrer no és una comissió d’investigació interna com les desplegades per l’Abadia de Montserrat  o els Jesuïtes de Catalunya, quan van esclatar els casos en el seu si –tots dos investigats també per aquest diari–, el final del qual era esbrinar quantes víctimes van patir abusos en les seves organitzacions i prendre mesures sancionadores contra els agressors però no indemnitzar-les econòmicament. La dels maristes fa el contrari: no ha sigut impulsada per castigar els germans que segueixen sota la seva tutela, però sí que repararà els afectats.

És la primera vegada a Espanya que un orde religiós accepta reparar víctimes d’abusos sexuals sense que una ordre judicial obligui a fer-ho. I a l’estranger, la majoria de precedents d’indemnitzacions per pederàstia religiosa pertanyen a casos judicialitzats –perquè els delictes no havien prescrit com els dels Estats Units– o a pagaments ordenats per decisió governamental –com a Irlanda–. La tenacitat de Barbero, pare del primer denunciant dels abusos perpetrats per Joaquim Benítez, el professor amb qui es va descobrir l’escàndol, ha resultat decisiva. L’acord entre maristes i Mans Petites ha arribat gairebé un any després que naufragués el primer intent d’arribar a un pacte que, a més, va comptar amb la supervisió de la Conselleria d’Educació. Aquest segon ha sigut fruit d’una negociació entre l’orde religiós i Mans Petites començada després del judici contra Benítez. 

L’acord es dona de temps un termini no superior a sis mesos per valorar i pagar les 31 víctimes. Per presentar les conclusions està prevista la celebració d’una roda de premsa –sense les víctimes, la identitat de les quals serà protegida. Seria la primera que oferiria l’organització per abordar aquest escàndol. 

El compromís

El contracte compromet l’Institut Germans Maristes a crear una comissió formada per professionals independents que són experts en l’atenció a víctimes de la violència sexual en la infància i l’adolescència. N’hi haurà almenys un de designat per la congregació i un altre de proposat per Mans Petites. La comissió entrevistarà els 31 exalumnes que han contactat amb Barbero per avaluar «la plausibilitat dels fets denunciats i de les seqüeles posteriors».

Després de valorar la gravetat del mal psicològic causat per la pederàstia de professors maristes, la comissió decretarà quina indemnització ha de rebre cada un utilitzant com a marc referencial les sentències per abusos sexuals més recents que ha dictat la justícia espanyola. Segons la sentència redactada per l’Audiència de Barcelona contra Benítez la primavera passada, els abusos més greus comesos per aquest professor (delictes reiterats amb penetració) han de ser indemnitzats amb 60.000 euros i els més lleus (tocaments), amb 10.000 euros. L’acord aclareix que l’orde religiós correrà amb les despeses de creació i manteniment de la comissió. També que per a cada cas s’elaborarà un informe i que la quantitat fixada per l’òrgan no serà negociable per part dels maristes; només d’obligat compliment. En sentit contrari, els psicòlegs poden decidir «denegar» si el relat de la víctima no és plausible. 

Notícies relacionades

Només un dels 18 professors que van acabar sent denunciats durant el ‘cas Maristes’, Benítez, ha sigut jutjat i condemnat a 21 anys de presó, tot i que només ha respost per quatre de la vintena de denúncies que es van presentar contra ell, les més recents, i segueix en llibertat a l’espera que la seva sentència sigui ferma. En el procés judicial contra Benítez no es va investigar en cap moment el paper de l’orde. La Conselleria d’Educació va anunciar l’abril del 2019 que reobria el ‘cas Maristes’ per revisar la seva responsabilitat.

Aquest diari va trobar proves de l’encobriment sistemàtic dels maristes en el passat a professors com Arnaldo FarréFeliu Martí, A. E.A. B. i Lucio Zudaire, entre d’altres. Van desatendre denúncies presentades contra Farré; van canviar d’escola el germà A. B. en tres ocasions per queixes de progenitors de fills abusats; van promocionar Martí després de prometre a una mare que aquest seria apartat del centre; van dissuadir de comunicar a la policia els tocaments d’A. E.; i van refugiar en una casa de colònies Zudaire –on va continuar abusant de criatures– després de treure’l de Badalona per les protestes de famílies.