El 'Gloria' omple de neu les estacions d'esquí del Pirineu | VÍDEO

El temporal pràcticament assegura l'obertura en òptimes condicions durant la resta de la temporada

nieve / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

El temporal ‘Gloria’ ha devastat el litoral català i els desbordaments de rius han causat nombroses pèrdues, però el seu pas per Catalunya ha ofert també beneficis a alguns llocs, com el Pirineu, on les estacions d’esquí han rebut com a mannà la neu caiguda durant l’episodi meteorològic.

Tant les instal·lacions de Catalunya com les d’Andorra i el sud de França han agraït aquestes precipitacions, que els asseguren pràcticament l’obertura en òptimes condicions durant la resta de la temporada. A més, la neu arriba després d’una exitosa estrena de campanya pel pont de la Constitució i d’un dels millors Nadals que es recorden dels últims anys.

Ara la combinació ha tornat a ser la que somien els responsables de les estacions: precipitacions que deixen espessors de gran gruix, amb dos metres generalitzats al Pirineu Oriental, i, immediatament i en cap de setmana, sol per a una experiència d’esquí agradable.

Des de La Molina, la seva responsable de mercadotècnia, Marta Viver, explica que «el ‘Gloria’ ha sigut molt positiu» en aquesta zona, i que si es manté el panorama es vorejarà el rècord de fa dos anys amb 376.139 visitants «i, si no, s’obtindrà segur una molt bona xifra».

Viver apunta detalls com que les precipitacions han permès obrir espais que, fins al pas del temporal, estaven tancats per falta d’espessor, com en el seu cas l’eslàlom 4Motion, que permet viure una experiència pròxima a la competició professional, i altres extres com les pistes de trineu.

Estacions com ara Port del Comte, necessitades de capa abundant per atreure un públic de proximitat que, en cas contrari, s’escapa a estacions amb una situació geogràfica que els garanteixi més espessors en moments complicats de la temporada, presumeixen aquesta vegada de tenir totes les seves pistes obertes.

Una d’aquestes instal·lacions que, a Catalunya, s’associa a neu assegurada és Baqueira Beret, possiblement una de les menys beneficiades pel ‘Gloria’ i que, no obstant, acumula fins a 180 centímetres que, aquest cap de setmana passat, van permetre imatges de luxe durant la disputa de la clàssica Marxa Beret.

A Andorra, la situació no pot ser millor, tot i que és el Pirineu més oriental el que ha viscut una situació més excepcional i el més beneficiat pel pas del temporal, com confirmen els 230 centímetres de Vallter 2000.

L’estació andorrana de Grandvalira ha rebut del ‘Gloria’ més d’un metre de neu i presumeix aquest any de tenir operatius els seus 210 quilòmetres de pistes. Els seus responsables parlen de «ple rendiment» tot aquest febrer i de «grans expectatives» pel que fa a la resta de la temporada, que en el món de la neu ha de veure en la majoria de casos la Setmana Santa com a traca final. Aquí s’han arribat als 165 centímetres en les cotes més altes sense que baixin de 80 a les baixes, i ja es preparen per als principals esdeveniments a l’horitzó, Sant Valentí i Carnaval. També qualifiquen la situació de precipitacions abundants i sol posterior de «còctel perfecte» i, tot i que encara és aviat per tancar balanç, s’intueix una facturació de rècord o molt pròxima.

Notícies relacionades

En una altra de les valls andorranes, l’estació d’Ordino Arcalís, integrada a Grandvalira, presenta unes espessors de somni d’entre 145 i 190 centímetres de neu que, per les persones que estan al capdavant del seu funcionament, permeten unes «condicions immillorables» per a la pràctica de l’esquí. Un altre lloc on el ‘Gloria’ també ha tingut la seva part positiva és França i, en concret, estacions com ara Piau-Engaly, que arriben a les cotes altes als 130 centímetres amb la pràctica totalitat de pistes obertes, una situació no vista des de fa molts anys.

En aquest cas, també el Pirineu oriental va ser el més beneficiat i els 180 centímetres de Porté Puymorens són prova del que un portaveu de les estacions franceses a Espanya qualifica com «un dels millors hiverns que es recorden». I tot gràcies a la cara positiva del ‘Gloria’, amb una destacada influència en l’economia pirinenca tant a les seves pistes d’esquí com a tots els comerços i establiments que viuen de la seva activitat i que, aquest any, estan d’enhorabona.