JUDICI A BARCELONA

El jutge desactiva una prova clau del 'crim de la Urbana'

El magistrat veta que una testimoni reprodueixi el que la filla de la Rosa li va explicar, que havia vist la seva mare tacada de sang

El pare de la policia acusada assegura que «es va equivocar» quan va dir haver vist la víctima un dia després del seu assassinat

guardia-urbana-segon-dia / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El magistrat que presideix el judici amb jurat pel ‘crim de la Urbana’ va desactivar aquest dilluns una de les proves amb la qual comptaven el fiscal i l’acusació particular contra la guàrdia urbana Rosa Peral, a la qual se li atribueix, juntament amb el seu company i amant, Albert López, l’assassinat del seu nòvio, el també policia municipal Pedro L. El magistrat va vetar que s’interrogués l’Antonia, l’actual parella del Rubén, l’exmarit de la dona acusada, sobre el que li havia dit una de les filles de la Rosa dies després del succés.

La nena va explicar a la seva madrastra que havia vist la seva mare, la Rosa, i el Pedro discutint (ell agafant-la del coll) al pis superior de la casa on residia l’acusada, a Vilanova i la Geltrú, com la víctima va baixar per les escales com mig drogat, com un robot» i com va observar que la seva mare tenia taques de sang. Aquesta escena va ser relatada per l’Antonia als Mossos i figura en la causa.

Aquesta versió, per decisió del jutge, no podrà ser tinguda en compte pel jurat popular. Els motius són dos: L’Antonia no és un testimoni directe, sinó de referència, i el tutor legal assignat al seu dia a la menor es va acollir a la dispensa que la nena no declarés en contra de la seva mare.

Davant l’impediment que la testimoni pogués explicar de paraula el que la nena li havia explicat, l’advocat de la família de la víctima, Juan Carlos Zayas, va intentar reconduir la situació. El lletrat va demanar a la madrastra de la menor que reproduís els gestos que la petita li va fer sobre l’ocorregut la nit del crim, l’1 de maig del 2017. L’Antonia, que va declarar per videoconferència des d’una sala contigua, es va aixecar de la cadira i va imitar la menor, portant-se les mans al coll (hipotèticament el que Pedro va fer a la Rosa) per després representar com la víctima baixava per una escala. Quan va pretendre donar explicacions, el magistrat la va frenar. La mímica també li va servir per escenificar que la nena li havia dit que la seva mare es va tocar la cara per netejar-se. Quan l’Antonia va dir que la taca era de «sang», el jutge es va dirigir al jurat per advertir-los que no podien tenir en compte aquella afirmació.

La rectificació del pare

Notícies relacionades

Abans d’aquesta sorprenent i surrealista declaració de l’Antonia, el pare de Rosa Peral, Francisco Peral Fernández, va intentar protegir la seva filla. Durant el seu interrogatori en el judici, va admetre que va declarar davant la policia després del crim que el dia 2 de maig del 2017 havia vist Pedro R., quan aquest ja era mort. «Em vaig equivocar», va repetir diverses vegades, per després remarcar que es va retractar d’aquesta manifestació a l’explicar-li la seva filla que la persona que havia vist aquell dia no era el Pedro, sinó un veí. El fiscal va preguntar: «¿Li va demanar la Rosa que mentís?». El progenitor va respondre ràpid: «No».

El Francisco va assegurar una vegada i una altra que la seva filla era «normal» i que el dia després del crim només li va comentar que el Pedro s’havia enfadat i havia marxat de casa, però no va demanar més explicacions. El testimoni va recordar, això sí, que aquell dia va veure un cotxe vermell a la porta de la casa de la seva filla. Després va saber que aquell vehicle era de l’altre processat, Albert López. El pare de l’acusada va confessar que va veure la seva filla «enfonsada» el 4 de maig, quan es va conèixer que havia sigut trobat el cos del Pedro calcinat al maleter d’un cotxe. La Rosa i el Pedro, segons la seva versió, tenien previstos un viatge a Sevilla i un creuer, uns plans que no donaven indicis que hi pogués haver algun conflicte entre tots dos.  El Ruben, l’exmarit de la Rosa, per la seva part, va ratificar que la seva dona li havia sigut infidel, entre alguns amb l’Albert, i que una vegada li va dir que el policia acusat era «dominant i violent»