trànsit aeri

El pilot del dron de Barajas afronta sancions de fins a 225.000 euros

L'Agència de Seguretat Aèria analitzarà la gravetat de la infracció comesa i imposarà la multa corresponent

drones-de-uso-recreativo-subtitulado-castellano / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), responsable de la normativa de vols, ha aclarit que analitzarà la gravetat de la infracció comesa a l’Aeroport Madrid-Barajas Adolfo Suárez i que en funció d’això imposarà la multa corresponent, que oscil·la entre 60 i 225.000 euros.

L’AESA recorda que «els drons no són joguines, són aeronaus» i, tot i que l’ús d’aquests sigui de manera recreativa, és necessari conèixer la normativa, ja que cal utilitzar-los als espais adequats i respectant les mesures de seguretat. L’agència ha posat un tuit en què recorda que fer volar drons a les proximitats d’un aeroport és una infracció «greu». 

L’espai aeri de l’aeroport de Madrid-Barajas ha sigut tancat aquest dilluns a conseqüència de la presència de diversos drons als voltants de l’aeroport. Un total de 26 vols han hagut de ser desviats. Des d’AESA s’apel·la a la responsabilitat dels propietaris de drons perquè coneguin el seu ús correcte.

Precisament, a Madrid, la Policia Municipal va haver d’intervenir aquest dissabte al sorprendre a les 18.30 hores un nord-americà que feia sobrevolar «sense autorització» un dron en plena plaça Mayor, i va ser denunciat. Després de comprovar que «s’estava posant en risc la seguretat» dels vianants, a més del vol dels helicòpters de serveis d’emergències, van localitzar el pilot a la terrassa d’un dels apartaments de la plaça Mayor en un quart pis.

Requisits de la normativa

La norma indica que, per fer volar el dron, sempre cal tenir-lo a la vista i no volar a més de 120 metres del terra. Només volar de dia, en condicions meteorològiques adequades (sense boira, sense pluja i sense vent) i en zones adequades per fer-ho, i sempre a 8 quilòmetres dels aeroports o aeròdroms. En tots els casos cal volar amb seguretat i sota supervisió d’un adult. No es pot oblidar que cada pilot és responsable dels danys que pugui causar el seu dron. No és obligatori, però sí que és recomanable una assegurança a tercers.

Notícies relacionades

Només es pot fer volar el dron sobre edificis, o reunions de persones a l’aire lliure si pesa menys de 250 grams i no es vola a més de 20 metres d’altura. Si pesa més de 250 grams no es pot fer volar ni sobre edificis ni persones i ha de volar en zones adequades per fer-ho, sense posar en perill altres persones ni altres aeronaus en espai aeri no controlat.

El dron es pot fer volar de nit sempre que no pesi més de 2 quilos i no se superin els 50 metres d’altura. Tot i que, si pesa menys de 250 grams, l’altura no pot superar els 20 metres.