Els familiars dels espanyols repatriats pel coronavirus celebren la seva tornada

Els pacients estaran aïllats a l'Hospital Militar Gómez Ulloa però podran rebre visites quan ho autoritzi el Govern

Tres metges i una infermera espanyols van pujar a l'avió al Regne Unit per acompanyar els compatriotes

52068248 60

52068248 60
virus

/

2
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero

Alleujats i emocionats es van mantenir durant tot el dia d’aquest divendres els familiars dels espanyols repatriats de Wuhan, a l’espera de conèixer quan els podran visitar a l’Hospital Militar Gómez Ulla de Madrid, on passaran una quarantena de 14 dies per descartar que el letal coronavirus hagi entrat a Espanya. Els espanyols van arribar poc abans de les set de la tarda a una blindadíssima Base Militar de Torrejón de Ardoz en un vol contractat pel Regne Unit des de Wuhan que va fer escala en territori britànic.

«No crec que ens deixin veure’ls avui»

Les notícies de les autoritats espanyoles arribaven amb comptagotes als familiars d’aquests espanyols que el virus va enclaustrar a les seves cases de Wuhan fa ja una setmana. «No crec que ens deixin veure’ls avui», reconeixia resignada però satisfeta Elena Abreu, dona d’Oliver Cuadrado, un dels repatriats en un avió que va aterrar a Madrid després de més de 17 hores de vol.

«He parlat més amb el meu marit aquests dies que en tot el temps que portem junts», proclamava orgullosa Carmen Trompeta, dona de Pedro Morilla, director esportiu del Wuhan Shangwens i un dels 19 espanyols arribats des de la Xina per escapar-se del coronavirus que ha deixat ja més de 200 morts i 10.000 d’infectats.

Les visites les autoritzarà el Govern

Tots estaran aïllats, però podran rebre la visita dels seus familiars quan ho autoritzi el Govern, en la planta 17 de l’Hospital Militar Gómez Ulla, dos pisos per sota del búnquer habilitat el 2015 per combatre malalties tan contagioses com l’Ebola.

La Carmen espera ara pacient juntament amb el seu fill rebre notícies per saber quan podrà veure el seu marit després de dies d’incertesa  i desassossec instal·lada a Granada on treballa. «Hem estat molt nerviosos, però ja veiem la llum al final del túnel», afegeix abans de revelar ja relaxada que el que li ve més de gust ara és portar al Pedro Morilla «un ‘cocido’ madrileny» de la seva mare. «Quan pugui m’agafo l’AVE i em planto a Madrid», comentava per telèfon animada.

Amb el mateix tarannà d’alleujament reconeixia Rocío Maldonado les ganes que tenen a la seva casa de Sevilla d’abraçar el seu germà José Antonio, un altre dels esportistes atrapats fins la nit de dijous passat a Wuhan. Igual com la resta dels familiars dels espanyols repatriats aquest divendres, la Rocío se sent més tranquil·la després de viure dies d’angoixa amb els seus pares, el Manuel i la María del Carmen, que desitgen trobar-se amb el seu fill com més aviat millor.

No pot ser avui, perquè la majoria dels familiars a l’equip esportiu resideix fora de Madrid i encara té dubtes sobre el protocol activat pel Govern d’Espanya per a les visites a l’Hospital Gómez Ulla, presa per una de les seves tres entrades per curiosos, càmeres de televisió i periodistes.

«Hem passat molta por»

Notícies relacionades

Fins dissabte tampoc es traslladarà des de Sevilla a l’hospital Mónica Nicolás, dona de Manuel Vela, desbordada i agraïda pel recolzament i les mostres d’afecte rebudes durant els últims dies. «Hem passat molta por», admetia mentre esperava la trucada de Vela, amb el qual ha estat en contacte permanent. L’avió contractat pel Regne Unit des de Wuhan amb 120 passatgers va fer una primera escala en un aeròdrom militar del Regne Unit per deixar els ciutadans britànics i reprendre poc després el vol cap a Madrid.

A la capital britànica, a petició de les autoritats londinenques i xineses, van pujar a l’aeronau tres metges i una infermera espanyols per acompanyar els repatriats en el viatge de tornada fins a la Base Militar de Torrejón de Ardoz. «Estem tots emocionats i alleujats», insistia Maldonado.

Temes:

Coronavirus