28 set 2020

Anar al contingut

TRANSPORT PÚBLIC

Rodalies va tancar el 2019 amb un 2,5% més de viatges

El sistema va registrar l'any passat 3,1 milions de validacions més i encarrila un lustre de creixement

Carlos Márquez Daniel

Rodalies va tancar el 2019 amb un 2,5% més de viatges

Rodalies va tancar el 2019 amb un nou increment de viatgers a Catalunya. En total, el sistema de Rodalies va registrar 128,5 milions de viatges, cosa que implica incorporar 3,1 milions de validacions que suposen un increment del 3,1%. De tots aquests, 119,3 milions pertanyen a l’entorn de Barcelona. En aquest àmbit, i des del 2015, l’augment ha sigut de 14,1 milions de desplaçaments, un 10,7% més. Només en les Rodalies que incumbeixen a la capital, l’augment d’usuaris respecte a l’any anterior ha sigut de 2,7 milions. En la resta de la xarxa, on es van registrar 9,1 milions de viatges, la pujada ha sigut una mica més tímida, del 0,75%.  

Traduïts a l’idioma de la crisi climàtica, tots aquests moviments amb tren, segons càlculs de Renfe, equivalen a 91 milions de circulacions amb cotxe privat i suposen un estalvi d’1,45 milions de tones de diòxid de carboni. Un altra cosa són els problemes lligats a la infraestructura, en mans d’Adif, el manteniment de la qual sovint causa estralls en la puntualitat dels combois. 

En dates pròximes s’haurien de conèixer les dades de mobilitat que faciliten l’Autoritat del Transport Metropolità i que en els últims anys han dibuixat un espectacular ascens. En el primer semestre, l’increment era del 2,7% respecte del 2018, quan ja es van batre tots els rècords, en part, perquè hi ha més oferta de metro que mai i perquè finalment està desplegada tota la xarxa ortogonal de bus.

Temes: Rodalies