METEOROLOGIA ADVERSA

Catalunya afronta tres dies de cru temporal

La potent borrasca Gloria portarà fortes pluges, vent, onades gegants i neu en cotes baixes

Un home mor a Astúries després de ser arrossegat per una furgoneta mentre col·locava les cadenes del cotxe

llega el temporal gloria a barcelona 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel

Això de batejar els fenòmens meteorològics és una pràctica recent al nostre país i respon a la voluntat que la comunicació sigui més efectiva davant d’un episodi advers de vent que pot portar associades tempestes, huracans, tifons... El que fins al desembre del 2017 era una borrasca de gran impacte, a partir d’aquell moment va passar a ser el mateix però amb nom propi. En el primer exercici vam tenir nou temporals, incloent el Bruno, el Félix i l’Irene. El següent any es van batejar 13 més, entre ells, el Beatriz, el Flora i el Gabriel. Aquesta temporada (comença al setembre) ja són set, i com la cosa avança per ordre alfabètic, el que ara ens fueteja es diu Gloria. Aquest diumenge ja s’han encès a Catalunya totes les alertes per neu, pluja, vent i mala mar, però la cosa anirà a pitjor a partir de dilluns. [Segueix l’última hora de la borrasca Gloria en directe.]

Sacs de sorra contra el temporal, a la Barceloneta / jordi cotrina

Les xifres de la borrasca deixen clar que això no són només coses que passen a l’hivern. Fins a 35 províncies de tot Espanya estan en alerta per un temporal que inclou onades de set metres a les Balears, desenes de carreteres afectades a tot el territori, vents de fins a 120 km/h i neu en cotes baixes que aquest diumenge ja ha sorprès molts municipis de l’interior de Múrcia i de la Comunitat Valenciana, on, per cert, l’aeroport d’Alacant ha tancat per precaució, i ha afectat uns 20.000 viatgers que anaven a l’interior de 190 vols que han hagut de ser desviats a altres aeròdroms pròxims. També el port de Formentera, a la Savina, ha hagut de tancar pel temporal que impedia als barcos atracar en condicions. El Gloria ha causat la primera víctima mortal al port de San Isidro, a la frontera entre Astúries i Castella i Lleó, on un home que estava col·locant les cadenes al seu vehicle ha sigut atropellat per una furgoneta que ha perdut el control per culpa de la neu acumulada a l’asfalt.

Fort vent a la platja del Bogatell de Barcelona / jordi cotrina

Malgrat que s’espera que el nucli de la borrasca arribi a Catalunya dilluns, i previsiblement fins dimecres, el telèfon d’emergències ja ha rebut aquest diumenge 622 trucades relacionades amb el vent i que han sigut ateses per bombers i policies locals de les localitats afectades, on no s’ha registrat cap ferit. La zona amb més consultes va ser el Maresme, amb 234. Les actuacions s’han limitat a la retirada d’elements de la via pública, a assegurar elements no estructurals o al sanejament de façanes. A Mataró, un home ha resultat ferit al caure una palmera sobre el seu vehicle, que ha quedat molt fet malbé. A Barcelona, un surfista va haver de ser rescatat al mar. 

Temporal excepcional»

Notícies relacionades

El temporal anirà acompanyat d’una baixada generalitzada de les temperatures, cosa que farà baixar la cota de neu, en casos excepcionals, fins als 200 metres. A aquesta altitud pot ser testimonial, però per sobre dels mil metres es pot arriabr als 20 centímetres de gruix blanc. Protecció Civil recomana limitar l’ús del cotxe en els pròxims tres dies. I en cas d’haver d’utilitzar-lo, portar-lo preparat amb cadenes i, tot i que soni exagerat, mantes, llanterna i telèfon mòbil amb la bateria carregada. Quant al mar, la Generalitat preveu «un temporal excepcional», pel que es recomana no passejar per zones pròximes a la costa. En el cas del Maresme, i com sempre, molta cura amb les rieres. A partir de la nit de dilluns s’esperen a més pluges abundants a Catalunya, cosa que pot originar la crescuda dels rius, especialment a les conques del Tordera, el Ter, el Fluvià i el Muga.

Paisatge blanc a Castellfort, a l’interior de Castelló / MIGUEL LORENZO

En el cas de Barcelona, el govern d’Ada Colau ha activat el pla bàsic d’emergència municipal, i entre altres mesures, ha desplegat la Guàrdia Urbana pels espigons per evitar la presència de curiosos a les esculleres. També s’han col·locat sacs de sorra a la platja de la Barceloneta per evitar que el mar causi destrosses als locals situats al costat de la zona de bany. A escala de tot Catalunya, Protecció Civil ha reunit la tarda de diumenge tots els agents implicats en la seguretat, la mobilitat i les rutines ciutadanes –com Mossos, Trànsit, Bombers, Renfe, Adif o els agents rurals– per unificar i coordinar la resposta davant del que ha d’arribar. Tot i que en aquests casos, res millor que la prudència i el sentit comú