Notable baixada de temperatures

Temps a Catalunya: l'hivern arriba de veritat diumenge amb fred, gelades i pluges

Un canvi de temps donarà lloc a valors per sota del que correspondria per l'època de l'any

zentauroepp46501244 barcelona    11 01 2019       barcelona       gente abrigada200115184404

zentauroepp46501244 barcelona 11 01 2019 barcelona gente abrigada200115184404 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de dues setmanes d’estabilitat atmosfèrica, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu un notable canvi de temps: més fred, precipitacions i una alteració de l’estat del mar. Dibuixa aquest nou panorama a partir de diumenge.

La predicció del Meteocat mostra una notable baixada de la temperatura i indica un descens, que donarà lloc a valors per sota del que correspondria per l’època de l’any. La temperatura prevista a uns 1.500 metres d’altitud serà entre 2 i 5 graus per sota de la mitjana climàtica entre diumenge i dilluns, quan aquesta baixada tocarà fons. Es preveuen gelades entre moderades i fortes al Pirineu, entre febles i moderades a la depressió central i el prelitoral, i puntuals al litoral.

Pluges

A més, divendres a la tarda hi haurà algunes precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, sobre tot a l’Occidental, amb una cota de neu d’uns 900 metres, així com punts del quadrant nord-est on la cota serà més alta. Entre dissabte a la nit i diumenge un front podria deixar noves precipitacions, que avançaran d’oest a est i de nord a sud, amb una cota de neu que estarà entorn dels 1.000 metres, però que baixarà puntualment als 600 a l’extrem sud ja de matinada.

 

El Meteocat apunta que a partir de dilluns es preveu la formació d’una depressió que comportarà un flux de vent de component est que incidirà directament sobre Catalunya. Aquesta configuració donarà lloc a una normalització de la temperatura, però també a un episodi de precipitacions continuades, sobretot en la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral, on es podrien acumular quantitats importants de pluja.

Dilluns al matí, a causa de la barreja de les dues masses d’aire, hi podria haver nevades en punts del prelitoral. A partir de llavors la cota de neu aniria pujant progressivament i les nevades es restringirien al Pirineu.

Avisos per onades i vent

A part, el vent de gregal i llevant, que bufaran entre moderats i forts, produiran un destacat temporal marítim a la costa.

Notícies relacionades

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que aquesta situació podria mantenir-se fins dijous, quan la depressió s’aniria debilitant.

Per aquesta raó, el Servei Meteorològic Catalunya ha emès preavisos per onatge i per acumulació de pluja.