Investigació

Treball va sancionar 4 vegades l'empresa de l'explosió de la petroquímica de Tarragona

La Generalitat obre dos expedients a Iqoxe per aclarir les causes i les responsabilitats

zentauroepp51749864 petro200115103204

zentauroepp51749864 petro200115103204 / NACHO DOCE

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Avui la Inspecció de Treball de Catalunya ha revelat que Iqoxe, l’empresa on abans-d’ahir va explotar un dipòsit d’òxid d’etilè, en els últims anys ha rebut quatre sancions, que oscil·len entre els 2.000 i els 8.000 euros, per diversos incompliments de normativa, i ha avançat una investigació a fons sobre aquest accident.

[Seguiu aquí l’última hora de les conseqüències de l’explosió]

El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha assegurat que la Inspecció de Treball anirà «fins al fons per aclarir les causes i les responsabilitats d’un accident molt greu», que ha causat tres morts i set ferits.

muertes-petroquimica / periodico

El Homrani ha precisat que dels quatre expedients que van culminar en sanció, un es va imposar per les condicions de treball i els altres tres per incompliments en matèria de salut i seguretat

Així mateix, ha precisat que Treball ha obert dos expedients a la química després del sinistre. «Treballarem per aclarir les causes i responsabilitats d’un accident molt greu en què hi han hagut morts i ferits. Volem anar fins al fons».

El Homrani ha explicat que el Departament va activar la Inspecció de Treball de guàrdia just quan es va produir l’explosió, si bé els especialistes d’Inspecció no han pogut accedir a l’empresa perquè les seves instal·lacions estan confinades fins que els cossos d’emergència acabin la intervenció i certifiquin que accedir-hi és segur.

Notícies relacionades

Ha reconegut que el procés serà «llarg i complex» per l’estat en què han quedat les instal·lacions d’Iqoxe, si bé ha advertit que s’acabaran sabent les causes i responsabilitats.

A la pregunta sobre l’import de la sanció que es pot imposar en el cas que Iqoxe no seguís els protocols d’actuació corresponents, El Homrani ha indicat que s’ha d’analitzar i que per això compten amb especialistes en espais confinats i explosions, si bé ha avançat que pot ser una «sanció molt greu» si es detecten irregularitats.

Temes:

Catalunya