La tapa del reactor va volar tres quilòmetres fins a impactar al bloc de Torreforta

La xapa de ferro d'una tona va entrar per la finestra de l'edifici i va ocasionar la caiguda del terra d'un pis i el sostre del de baix, cosa que va matar Sergio Millán, un veí molt conegut al barri

ventana-rota / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE / Europa Press

Una xapa de ferro d’una tona, possiblement la tapa del reactor que va explotar ahir a la nit en una indústria química de Tarragona, va volar uns tres quilòmetres, va entrar per la finestra d’un edifici, va ocasionar la caiguda del terra d’un pis i la del sostre del de baix i va matar l’home que hi vivia.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha explicat aquest dimecres a EFE aquest «gairebé inversemblant» succés com a «hipòtesi més probable» que estudien els tècnics per conèixer la causa de la mort de Sergio Millán, de 59 anys, que va morir a la seva casa del barri tarragoní de Torreforta a conseqüència de l’explosió a la indústria IQOXE, situada al municipi de la Canonja. [Seguiu l’última hora de l’explosió de Tarragona en directe.]

A conseqüència del succés registrat ahir han mort tres persones i n’han resultat ferides set més, totes elles, treballadores de l’empresa excepte el veí de Torreforta.

Després d’unes primeres hores d’angoixa entre els veïns, la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat va aixecar, entorn de les 21.20, el confinament als veïns de la Canonja i de Vilaseca (durant els primers minuts van ser set les poblacions afectades) i va restablir el trànsit de trens, tallats de forma preventiva. I quan a dos quarts de deu, els treballadors del torn de tarda d’IQOXE van poder sortir de les instal·lacions de l’empresa, inaugurades fa tot just sis mesos, els bombers concentraven els seus esforços en provar d’apagar les flames al tanc d’òxid d’etilè en el qual s’havia desencadenat la deflagració.

Va volar en línia recta

L’alcalde ha puntualitzat que la xapa, les dimensions del qual són de 122×165×3 cm, tal com han informat els Mossos, va volar «en línia recta» uns tres quilòmetres per «entrar per la finestra», pel que sembla oberta en el moment de l’explosió a la fàbrica, del pis tercer de l’immoble ubicat al número 7 de la plaça García Lorca de Tarragona.

La força i la velocitat de la xapa va fer caure el terra de part d’aquest pis i el sostre de la vivenda ubicada a sota per, finalment, matar el propietari d’aquesta casa.

Ricomà ha explicat que ahir a la nit es va treballar amb la hipòtesi que l’ona expansiva de l’explosió fos la que va ocasionar la ruptura de vidres a la casa de la víctima, i que la seva caiguda li hauria provocat la mort.

Un veí molt conegut al barri

L’alcalde ha precisat que, passades les hores, revisada la casa i «recollits in situ» el testimoni dels testimonis, «tot sembla indicar» que segurament la tapa del reactor va ser la causant de la mort de Sergio Millán, persona molt coneguda al barri de Torreforta, on tenia des de fa any un comerç.

«És la hipòtesi més probable», ha dit Ricomà, a l’espera que «ho acabin de confirmar els tècnics».

L’alcalde presidirà aquest migdia a l’Ajuntament de Tarragona una reunió de la junta de govern del consistori, que ha decretat dos dies de dol per l’accident. 

Esquerdes en instituts de la zona

La Conselleria d’Educació de la Generalitat ha assenyalat aquest dimecres la presència de desperfectes en centres de la Canonja i Tarragona ciutat, amb ruptura de vidres i «algunes esquerdes», després de l’explosió.

En un comunicat, el departament ha concretat que al municipi de la Canonja –on es va registrar l’explosió– el centre que més ha patit les conseqüències és l’Institut Collblanc, on s’han trencat alguns vidres i s’ha registrat «alguna esquerda», tot i que no ha patit danys estructurals.

Vidres trencats en un edifici de la Canonja. / JOAN REVILLAS

A l’escola del mateix municipi també han aparegut esquerdes i s’han trencat alguns vidres, ha assenyalat el departament.

A Tarragona ciutat s’han observat afectacions a les instal·lacions del complex educatiu on s’ubica l’Institut Pere Martell; aquest el centre ha estat el més afectat amb desperfectes en tots els finestrals de plàstic de la part dels tallers.

Normalitat en les classes

La resta de centres dels barris tarragonins de Bonavista, Torreforta, la Granja i Campclar presenten «alguns desperfectes menors».

Notícies relacionades

El departament ha descartat «afectacions destacades» als centres de la zona, i ha assenyalat que les classes s’estan duent a terme amb normalitat en tots els centres de la zona.

Així mateix, ha assenyalat que els edificis de les escoles i instituts de Salou i Vila-seca no s’han vist afectats.