Ensorrament d'un pàrquing subterrani a Santander: la policia busca possibles víctimes

El forjat de l'aparcament, sobre el qual hi havia un parc infantil, s'ha ensorrat

«Podria haver sigut una catàstrofe», diuen els veïns del parc enfonsat

ac0cd401-2170-414d-9bcc-6bfd17d1785d-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Santander

El forjat d’un aparcament privat del carrer Tomás y Valiente, al barri de Nova Muntanya de Santander, davant el centre comercial d’El Corte Inglés, s’ha desplomat aquesta matinada i es busquen possibles víctimes entre la runa. 

L’alcaldessa de Santander, Gema Igual, que s’ha desplaçat a la zona on aquest matí s’ha enfonsat un parc i una pista esportiva sobre un aparcament d’una urbanització, ha assenyalat que es creu que no hi havia «ningú» als garatges a l’hora del succés.

La caiguda del forjat de l’aparcament privat s’ha produït a les 6.30 hores i s’hi han desplaçat la Policia Nacional, la Policia Local, els Bombers de Santander, efectius del Centre de Coordinació d’Emergències de Cantàbria 112 i del 061, entre d’altres.

Els veïns de Nueva Montaña (Santander) coincideixen que «gràcies a déu» el succés es va produir a les sis del matí, perquè, si no, hagués sigut «una catàstrofe tremenda».

Aquest succés ha tingut lloc en una zona residencial formada per diversos blocs de vivendes de protecció oficial, on viuen unes 500 persones. Els edificis envolten un parc infantil i una zona esportiva, que s’han desplomat sobre l’aparcament sense que, segons les primeres investigacions, s’hagin produït danys personals.

Els veïns han explicat als mitjans de comunicació que des de fa temps havien observat importants filtracions als seus garatges. «Estava tot inundat i hi havia parts verdes», subratllen.

Van arribar a denunciar-ho al Jutjat i, segons han explicat, van guanyar el plet contra Gesvican (empresa pública de Vivenda dependent del Govern cantàbric, promotora de la urbanització). «Ara segurament serà quan facin alguna cosa», lamenten els veïns.

No obstant, els primers indicis, a falta que els tècnics determinin quines han sigut les causes de l’enfonsament, no semblen assenyalar una relació directa entre aquestes filtracions i l’enfonsament, ja que els pilars i la fonamentació de l’aparcament sembla que està «bé», indiquen a Efe fonts coneixedores del cas.

Segons el conseller d’Obres Públiques i Vivenda, José Luis Gochicoa, potser «el pes de la terra sigui la causa més immediata» de l’enfonsament per la «sobrecàrrega» d’humitat després de les intenses pluges dels últims mesos.

Però serà una cosa que hauran d’aclarir els tècnics, que des de primera hora han estat estudiant els plans i la documentació relacionada amb aquesta promoció de vivendes a la seu de l’Escola d’Aparelladors, pròxima al lloc del succés.

La presidenta de l’associació veïnal de la zona, María Eugenia Fernández, ha apuntat que, de fet, arran del plet amb la promotora s’anaven a fer unes obres d’impermeabilització, que encara no havien començat.

El conseller d’Obres Públiques i Vivenda, José Luis Gochicoa, ha explicat a Efe que aquests treballs es van aprovar en l’últim consell de Gesvican, celebrat a finals de desembre, i que estava previst que comencessin «ben aviat», a falta de formalitzar uns tràmits.

L’enfonsament es va produir molt d’hora, passades les sis del matí, i tots els veïns destaquen que si hagués passat entrat el dia, les conseqüències «serien unes altres», perquè al parc «sempre hi ha moltíssims nens».

«No vull ni pensar el que hagués passat si hagués sigut a una altra hora», ha assenyalat María Eugenia Fernández, que compara el soroll que va notar amb «una galerna de molt aire», de les que «fan tremolar els vidres».

Daniel González, un dels primers veïns que va baixar al carrer després de l’enfonsament, explica que va ser «un ensurt terrible». Estava dormint i va escoltar un soroll i com «una succió», i després va veure molta pols.

Notícies relacionades

Segons narra, primer es va enfonsar la zona infantil i, després, la pista i, de seguida, al cap de deu minuts va arribar la Policia i va acordonar la zona.

Aquest veí assegura que té por, perquè en altres blocs els han dit que han aparegut esquerdes. No obstant, les autoritats municipals i el Govern han destacat que no hi ha hagut danys als edificis. 

Temes:

Santander