La 'manada' de Palma destapa la prostitució de menors de centres d'acolliment

Treballadors i policies constaten que les menors són captades perquè tinguin relacions sexuals amb adults

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012  coche patrulla de la policia nacional 181023085704

zentauroepp18256115 barcelona 09 02 2012 coche patrulla de la policia nacional 181023085704

3
Es llegeix en minuts
Xavier Peris / Diario de Mallorca

És un secret a veus, conegut tant per treballadors socials com per agents policials. Desenes de nenes que s’escapen dels centres de protecció en els quals estan ingressades són prostituïdes a Palma, en la majoria de casos a canvi de petites quantitats de diners o regals, segons informa ‘Diario de Mallorca’. 

Fa anys que els experts alerten d’aquest fenomen en informes interns, sense que els responsables de l’Institut d’Afers Socials (IMAS), l’organisme responsable d’aquestes menors, hagin pres mesures efectives per posar-li fre.

«Negligència absoluta»

«Hi ha una negligència absoluta per part dels serveis socials», comenta un agent policial que ha investigat aquestes pràctiques. Són molts els casos en els quals, després d’una fuga de menors dels centres de protecció en els quals estan acollits, s’ha esbrinat que les nenes han sigut prostituïdes per adults. «Els treballadors ho denuncien, però quan arriba als nivells superiors de l’IMAS els casos es minimitzen, perquè no tenen mitjans per evitar-ho. Prefereixen mirar cap a un altre costat».

El cas de la nena de tretze anys que va denunciar haver patit una violació grupal a Palma la passada Nit de Nadal ha destapat aquest fenomen. La menor va relatar en la seva denúncia que després d’escapar-se aquell dia del centre de menors en el qual estava ingressada, va rebre diverses ofertes en un bar per prostituir-se, abans de dirigir-se al pis de Corea on va patir l’agressió sexual, per la qual la Policia Nacional ha detingut set menors i un adult. DIARIO DE MALLORCA ha contactat amb diversos treballadors d’aquest àmbit. I tots van coincidir que es tracta d’una pràctica estesa des de fa anys.

«No podem parlar d’una xarxa organitzada de prostitució», explica un d’aquests experts. «Es tracta d’una conducta normalitzada per part d’aquestes menors, que no són conscients que abusen d’elles».

Menors vulnerables

Es tracta, en la majoria dels casos, de nenes de catorze i quinze anys que han sigut apartades de les seves famílies perquè han patit abusos sexuals o desatenció greu. Les menors són ingressades en diferents pisos, tutelats tant per entitats privades com a públiques. Són centres oberts, dels quals resulta fàcil escapar-se. En molts casos, les menors són captades per les seves pròpies companyes.

Els treballadors expliquen que després d’escapar-se solen reunir-se a la plaça d’Espanya i a l’estació Intermodal. També hi ha diversos pisos okupats a Palma on es refugien, i on consumeixen alcohol i drogues. Però de les declaracions dels menors quan tornen es desprèn que també hi ha diversos domicilis –a Son GotleuCamp Redó i als voltants de la plaça de Madrid, on les menors són prostituïdes per adults.

Els experts han constatat que les nenes són de vegades seduïdes per nois, que envien perquè hi contactin. «Són menors molt vulnerables, amb històries terribles darrere i molt necessitades d’afecte». La majoria tenen trastorns i una conducta hipersexualizada. En molts casos accedeixen a mantenir relacions sexuals a canvi de petites quantitats de diners, petits regals o consumicions d’alcohol o droga.

Els experts critiquen durament l’IMAS  per la seva inacció. En general després de cada fuga, i al tenir sospites que les nenes han pogut ser prostituïdes, s’eleven informes interns, que no s’han traduït en cap mesura concreta. 

 «No hi ha diners, ni educadors suficients per a una solució»

«En els centres estan barrejats menors de perfils molt diferents. Conviuen abusadors i abusats», expliquen. «No hi ha diners, ni educadors suficients per trobar-hi una solució. El sistema d’acollida no funciona i els treballadors estan frustrats». La paradoxa arriba a l’extrem que les nenes, que han sigut retirades de les seves famílies perquè en molts casos han patit abusos, són captades en els mateixos centres de protecció en els quals estan ingressades.

Notícies relacionades

La víctima de la violació grupal a Corea la Nit de Nadal resideix en un d’aquests centres especialitzats. Quan va presentar la denúncia, l’educadora que l’acompanyava va manifestar a la Policia que s’havia escapat altres vegades i que tenien coneixement que durant les seves fugues mantenia relacions sexuals amb adults. La mateixa menor va explicar que, abans d’anar al pis on va patir l’agressió sexual múltiple, va estar en un bar on havia rebut propostes de diversos homes per prostituir-se.

DIARIO DE MALLORCA va mirar de contactar amb els serveis de premsa de l’IMAS  per conèixer la seva versió, però no van contestar a les trucades.

Temes:

Violacions