nova instrucció

El Papa ordena eliminar el secret pontifici per als casos de pederàstia

Les víctimes havien demanat que s'abolís la pràctica de l'Església d'imposar regles de silenci en les causes judicials del Vaticà sobre abusos

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324

zentauroepp48063880 pope francis ponders during the weekly general audience on m190509145324 / FILIPPO MONTEFORTE

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Els documents que hi ha al Vaticà i a les diòcesis de l’Església relacionats amb casos de pederàstia estaran a disposició de les autoritats civils a partir d’ara. Amb dos documents fets públics aquest dimarts, el papa Francesc ha fet un pas més sobre l’escàndol més gran que mai hagi afectat l’Església catòlica, completant la legislació sobre els casos de pederàstia clerical. Era el que havien demanat insistentment les víctimes dels abusos i el secret de les quals resultava incomprensible per a l’opinió pública catòlica i agnòstica.

Els documents eleven també dels 14 als 18 anys l’edat dels menors que activament o passivament hagin sigut implicats en els abusos i en la confecció de material pedopornogràfic, així com en la distribució, «fins i tot per via telemàtica» del material.

«No constituiran secret les denúncies, processos i decisions que afecten qui obliga algú amb violència, amenaça o mitjançant abús d’autoritat a fer o patir actes sexuals», diu el document, que inclou explícitament les persones discapacitades. En el document, s’afirma que el secret pontifici ja «no impedeix el compliment de les obligacions establertes en qualsevol lloc per les lleis estatals, incloses les obligacions de complir les peticions executives de les autoritats judicials civils». Tampoc es podran silenciar les intimidacions de testimonis, tot i que haurà de mantenir la necessària «confidencialitat i respecte per la causa».

Sumaris canònics

La Santa Seu continuarà instruint els seus sumaris canònics contra els presumptes culpables, però aquests no comptaran amb la llosa del «secret pontifici», que frenava o impedia l’actuació civil i afavoria la prescripció dels delictes.

Notícies relacionades

Els abusos de clergat van començar a  fer-se públics a partir de l’any 2000 als EUA, però no va ser fins uns 10 anys més tard quan els tribunals nord-americans van començar a imposar indemnitzacions, que van ocupar les primeres pàgines dels diaris. Els bisbes d’aquell país, cridats a Roma on van rebre una solemne reprimenda de Joan Pau II –els seus crits es van sentir pels passadissos vaticans– , van ser els primers que van confeccionar una «guia» de conducta davant els casos de pederàstia clerical.

Benet XVI va aprovar les primeres mesures canòniques (jurídiques), que Francesc va ampliar fins a convocar, a principis d’aquest any, una cimera mundial de bisbes, cardenals i víctimes per afrontar la qüestió. Després dels EUA, els casos es van ampliar a Europa, Llatinoamèrica, Àsia i l’Àfrica, i van arribar a una xifra d’abusadors que s’ignora, tot i que per alguns indicis podrien ser no menys de 10.000.