no s'ha d'abusar

Els nutricionistes no veuen risc en un consum moderat de caps de gambes

Consideren que el consum a Espanya sol ser «normalment esporàdic i no regular ni freqüent»

La carn fosca dels crustacis està exposada al cadmi, un metall classificat com a cancerigen

gamba-blanca-es-la-reina-de-las-lonjas

gamba-blanca-es-la-reina-de-las-lonjas

1
Es llegeix en minuts
Efe

La Fundació Espanyola de Nutrició (FEN) no veu risc en un consum esporàdic de caps de gambes i altres crustacis i ha llançat un missatge de tranquil·litat després de la recomanació de Sanitat de limitar la ingesta d’aquests productes per reduir l’exposició al cadmi.

En declaracions als periodistes, el president de la FEN, Gregorio Varela, ha recomanat no abusar de la carn fosca dels crustacis, localitzada al cap, tot i que ha afirmat que, ja que el seu consum a Espanya sol ser «normalment esporàdic i no regular ni freqüent», no hi ha risc.

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), en una nota del 2011 que continua en vigor, recomana limitar el consum de carn fosca dels crustacis, que està localitzada als caps, per reduir l’exposició a cadmi, un agent que l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer ha classificat com a cancerigen.

Consums esporàdics

«Jo llançaria un missatge de tranquil·litat, sens dubte. Coneixent el consum habitual en la població espanyola, s’ha de treure por, alerta i risc en aquest sentit perquè són consums normalment esporàdics, no regulars ni freqüents», ha asseverat Varela.

En la seva recomanació, l’Aesan adverteix que un exercici de control dut a terme durant el 2009 i el 2010 per la Comissió Europea va posar de manifest que els nivells trobats a la carn de l’interior de la closca dels crustacis de tipus cranc eren molt alts i molt variables.

«Els consumidors d’aquest tipus de productes han de ser conscients que el consum d’aquestes parts dels crustacis pot conduir a una exposició inacceptable de cadmi, particularment quan el consum és habitual», assenyala la nota informativa.

Notícies relacionades

El cadmi és un metall que no té cap funció biològica en humans ni en animals i, tot i que la seva absorció en l’aparell digestiu és baixa, tendeix a acumular-se en l’organisme, principalment al fetge i ronyó, durant un temps estimat de 10-30 anys.

El cadmi és tòxic per al ronyó, pot causar desmineralització dels ossos i, a llarg termini, càncer. 

Temes:

Nutrició