cimera pel clima

Ribera demana protegir Greta Thunberg per evitar que el seu missatge li passi factura

Apunta que l'activista mereix un respecte per haver sabut connectar amb la gent

ribera-cop25

ribera-cop25 / CRISTINA QUICLER (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra per a la Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, ha instat a «protegir» i «cuidar» la jove activista sueca Greta Thunberg, amb l’objectiu d’«evitar que el missatge que està intentant socialitzar li acabi passant una factura que ningú es mereix».

Segons ha assenyalat la ministra en una entrevista a ‘Los Desayunos’ de TVE, Thunberg és «una nena que per edat, per futur, el que li correspondria és que pogués estar invertint en si mateixa com a individu», quan en realitat està invertint «en tothom». Ribera ha reconegut ser una «admiradora extraordinària i respectuosa» de Thunberg, que ha tingut oportunitat de conèixer a Madrid, en la XXV Conferència de les Parts de la Convenció Marco de Canvi Climàtic de l’ONU (COP25), i d’ella ha apuntat que «no és fràgil».

«Ha sabut connectar amb molta gent per la senzillesa i contundència del missatge que aporta i això mereix respecte pel que diu, per l’edat que té i pel que hi ha darrere, la transcendència del que està explicant, i des del punt de vista personal, com a mare d’adolescents, genera també una emoció i una tendresa notable», ha admès Ribera, que per això ha demanat «protegir» i «cuidar» la noia, per «evitar que aquest missatge que està intentant socialitzar li acabi passant una factura que ningú es mereix».

Expectatives sobre la Cimera pel Clima

Preguntada sobre si considera una «decepció» els resultats d’aquesta COP25, la ministra ha assegurat que «més que decepció, són sentiments trobats» i ha detallat per què la Cimera ha tingut un «sabor agredolç». «La part agra és que hi havia una expectativa molt gran d’anar més enllà del que correspon», ha afirmat la ministra, que s’ha referit que calia gestionar assumptes interns, organitzar l’increment de l’ambició a partir del 2020 i completar regles que faltaven, i moltes «no s’han aconseguit».

En canvi, la part «dolça» d’aquesta cimera és, segons ha explicat, que «s’ha imposatl’acció multilateral» i «el recordatori que cal fer-ho més de pressa i conforme a la ciència». De fet, segons el seu parer hi ha hagut «victòries» que, tot i que han sigut «modulades», han sigut «unes quantes i molt importants», com que s’ha reivindicat la ciència. Així, Ribera ha defensat l’organització d’aquest tipus de trobades entre tots els països, ja que els considera «fonamentals» perquè «generen un entorn de pressió» que encara, avui, és necessari.

Prohibició dels combustibles fòssils 

Notícies relacionades

La ministra comenta que en aquest procés de multilateralitat el paper de la UE és «fonamental» pel seu «potencial tecnològic, d’opinió pública, capacitat econòmica i evolució en valors», tots «clau» perquè a partir del 2020 es generi un «efecte d’emulació» que animi la resta de països a comprometre’s en la lluita contra el canvi climàtic.

Igualment, ha posat de relleu el paper que exerceixen els ministres i mandataris de petits estats insulars especialment afectats pel canvi climàtic. «El ministre de Granada va demanar que s’incloguessin en aquesta cimera decisions molt més contundents quant a prohibició de combustibles fòssilseliminació de tots els subsidis a combustibles fòssils», ha detallat, i ha reconegut que totes aquestes qüestions que es van plantejar són «per a les que el sistema de les Nacions Unides no està preparat», en el sentit que es necessita la «governança de tothom» a través de la unanimitat.