INDIGNACIÓ AL BAGES

El col·lectiu feminista de Manresa exigeix més mitjans contra la violència masclista

Mig centenar d'entitats firmen una carta en la qual demanen facilitar el procés de denúncia i més tallers d'autodefensa

Reclamen que no s'estigmatitzin ni es criminalitzin col·lectius com «les persones racialitzades o el moviment okupa»

undefined51394729 pla general de la cap alera de la manifestaci  feminista a m191215223756

undefined51394729 pla general de la cap alera de la manifestaci feminista a m191215223756 / Xavi Toscano

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El debat té una doble direcció. Primer hi ha la xifra, que per molt freda que sigui admet poca discussió, perquè la comparativa amb anys anteriors o amb la d’altres zones permet arribar a conclusions objectives. I després hi ha l’autoria, aquell perillós dit acusador que assenyala presumptes sospitosos sense més prova que una lògica esbiaixada. A Manresa es debat aquests dies sobre la violència masclista, i si diumenge van sortir al carrer unes 2.000 dones per exigir més mitjans contra aquesta xacra (19 agressions sexuals des del gener), aquest dilluns mig centenar d’entitats han entrat al detall amb una carta en contra delsestigmes que inclou una bateria de mesures concretes

Notícies relacionades

La missiva, una «carta oberta a l’ajuntament i a totes les institucions», la firma el Comitè Feminista de Manresa i comença negant que l’estadística d’agressions sexuals a la localitat sigui «més gran que en altres ciutats del territori català», tal com ja va dir divendres el conseller Miquel Buch. De la mateixa manera, censuren que el debat hagi escorat cap a l’«estigmatització de persones racialitzades i del moviment okupa». «Davant d’això –resa el text– i segons l’Institut Nacional d’Estadística, la majoria d’agressors sexuals condemnats són de nacionalitat espanyola». 

El col·lectiu reclama una «educació pública feminista que s’allunyi i trenqui amb les pràctiques i els estereotips sexistes i patriarcals» i demana que els treballadors de l’Administració pública també passin per un procés de «formació feminista». Recepten ampliar els tallers gratuïts d’autodefensa a totes les persones vulnerables, «tallers de desconstrucció de la masculinitat» o facilitar el procés de denúncia i millorar i fer efectius els recursos de protecció, atenció i seguiment de les afectades per violència de gènere. En la seva carta insten que tots els estaments públics disposin d’un protocol feminista i de campanyes de conscienciació destinades als possibles agressors. I un missatge a la premsa: «Que expliquin l’agressió quan es produeix i que no la presentin com a responsabilitat de l’agredida».