per atemptar contra la integritat moral

Condemnat a un any i mig de presó l'autor del 'Tour de la Manada'

La magistrada assegura que la víctima «va veure agreujat el trastorn d'estrès posttraumàtic que pateix a conseqüència de l'agressió sexual»

La Manada

La Manada

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

La titular del Jutjat Penal número 1 de Pamplona ha condemnat a un any i mig de presó un veí de Madrid de 39 anys que va crear el desembre del 2018 una pàgina web d’un denominat ‘Tour de la Manada’, en el qual es publicitava el recorregut pels carrers de la capital navarresa seguit pels condemnats per la violació grupal perpetrada als Sanfermines del 2016.

D’acord amb l’actitud de l’acusació particular i en contra del criteri del Ministeri Fiscal, que havia reclamat l’absolució, la jutge considera el processat autor d’un delicte contra la integritat moral i l’obliga a indemnitzar la víctima amb 15.000 euros pel mal moral causat, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN). Sobre això, en la sentència, que pot ser recorreguda davant de l’Audiència de Navarra, la jutge destaca que, a causa de la creació de la web, que es va dur a terme entre els dies 3 i 5 de desembre del 2018, la víctima de la violació «va veure agreujat el trastorn d’estrès posttraumàtic crònic que pateix com a conseqüència dels fets soferts el 7 de juliol del 2016», pel qual està rebent tractament psicològic de forma continuada des del setembre d’aquell any.

Segons la magistrada, arran del visionament de la web, «els símptomes de la perjudicada es van exacerbar», per la qual cosa va requerir de nou la ingesta de medicaments, de manera que fins aproximadament al mes de maig d’aquest any no ha pogut recuperar «una certa normalitat, que havia abastat prèviament a l’obertura de la pàgina».

En el judici, celebrat el 26 de novembre, l’acusació particular va acusar l’inculpat de delictes contra la integritat moral i odi, pels quals va sol·licitar dos anys de presó, i un any, tres mesos i un dia de presó i una multa de 4.050 euros, respectivament, així com una indemnització de 20.000 euros pel mal moral. Per la seva banda, igual com el Ministeri Fiscal, la defensa va reclamar l’absolució. Subsidiàriament, en el cas que fos condemnat, va advocar per l’estimació de l’atenuant de reparació del mal per haver ingressat 300 euros al Jutjat d’Instrucció número 4 de Pamplona, l’òrgan judicial que va portar la investigació, el titular del qual va processar l’inculpat per aquest delicte a l’apreciar indicis d’un delicte contra la integritat moral.

La jutge del Penal explica sobre això que el delicte contra la integritat moral sanciona el fet que infligís a una altra persona un tracte degradant, menyscabant greument la seva integritat moral. Per la magistrada, de la lectura de la pàgina web creada per l’acusat «es pot concloure que sens dubte cosificava la figura de la víctima d’un greu delicte contra la llibertat sexual».

La simple lectura de la pàgina, prossegueix la jutge, porta a la clara conclusió que el delicte del qual va ser víctima «es va convertir per part de l’autor ara acusat en una ‘gresca’, en una ironia, el que va constituir un sofriment addicional importantíssim» per a la noia.

«No es tracta, com va pretendre el lletrat de la defensa, de buscar a la web expressions concretes de caràcter vexatori, o referències individualitzades a la víctima, es tracta d’una pàgina web en el seu conjunt que recull com a ‘tour’ turístic (no informatiu) el que va ser un drama per a la víctima», assegura la magistrada, que reitera que la denunciant «va veure exposat el seu sofriment, minimitzat, banalitzat i utilitzat, amb l’objecte d’una presumpta crítica, en un clar menyspreu a la seva dignitat».

«No li va semblar una broma»

En el judici, «la denunciant va explicar amb claredat que el contingut de web no li va semblar una broma en general, sinó que va pensar que es reien d’ella». «Va manifestar que la va avergonyir el plantejament, la idea en si mateixa, que hi hagués persones que poguessin passejar-se pel lloc on va ser objecte de l’agressió», recorda la magistrada.

Segons assenyala, aquests fets van provocar l’«agreujament dels problemes». Es van reproduir els símptomes: ansietat, insomni, nàusees, palpitacions i afany per no repetir res que li recordés els fets. La terapeuta que va tractar la víctima des de la violació grupal va indicar que, després de la publicació de la web, la noia li va traslladar sentiments d’«humiliació», de manera que no volia sortir al carrer ni anar a la universitat. «No volia que la reconeguessin, i va indicar que després del ‘tour’ van tornar a sortir a les xarxes les seves dades i tenia pànic a ser reconeguda», va explicar.

Notícies relacionades

Per a la magistrada, tot això posa de manifest que, «acreditats els fets pels quals es mantenia l’acusació, i la seva gravetat, ens trobem davant d’un delicte contra la integritat moral», de manera que resulta «inqualificable» que en aquest context l’acusat, en la seva última paraula, arribés a afirmar: «Això és una broma, han picat fins i tot la víctima i la seva lletrada».

La jutge, no obstant,no considera que els fets puguin ser susceptibles d’un delicte d’odi, que sanciona els que provoquin discriminació, odi o violència contra grups o associacions, per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences.