LA CRISI CLIMÀTICA

Les cascades Victòria s'assequen

La caiguda per la pitjor sequera en un segle del flux d'aigua del riu Zambezi, entre Zimbàbue i Zàmbia, no té precedents

zentauroepp51242028 dry cliffs are seen following a prolonged drought at victori191208203346

zentauroepp51242028 dry cliffs are seen following a prolonged drought at victori191208203346 / MIKE HUTCHINGS

1
Es llegeix en minuts
Reuters

La pitjor sequera en un segle ha deixat una imatge de les cascades Victòria molt diferent a la que cada any atreu milions de turistes de tot el món a Zimbàbue i Zàmbia. Els efectes devastadors de la crisi climàtica han assecat un paisatge al sud de l’Àfrica en el qual el riu Zambezi cau en cascada a 100 metres d’altura.

Si bé generalment durant l’estació seca la caiguda de l’aigua s’alenteix, les autoritats han alertat que aquest any la disminució dels nivells d’aigua no té precedents.

El sud de l’Àfrica pateix ja alguns dels pitjors efectes de l’emergència climàtica que es discuteixen aquests dies a Madrid a la cimera COP25: aixetes seques i uns 45 milions de persones que necessiten aliments per les males collites. Zimbàbue i Zàmbia han patit talls d’energia. Els dos països depenen, en gran manera, de l’energia hidroelèctrica de la presa de Kariba, que és, precisament, al riu Zambezi, aigües amunt de les cascades.

«En anys anteriors, quan s’asseca, no ho fa fins a aquest punt. Aquesta és la nostra primera experiència veient-les així», assenyala un comerciant que ven artesania a Livingstone, al costat de Zàmbia de les cascades Victòria. El venedor apunta a la baixada del turisme que ja es nota a la zona.

«Un recordatori»

Les dades de l’autoritat del riu Zambezi mostren que el flux d’aigua actual és el més baix des de 1995 i que està molt per sota de la mitjana. El president de Zàmbia, Edgar Lungu, va apuntar que la situació és «un clar recordatori del que el canvi climàtic li està fent al medi ambient».

Imatges de les cascades Victòria del gener passat, amb aigua, i del 4 de desembre passat, seques. de foto / reuters / staff

Notícies relacionades

No obstant, alguns científics són cautelosos sobre culpabilitzar categòricament aquests casos de canvi climàtic perquè, afirmen, sempre hi ha variació estacional en els nivells. Harald Kling, hidròleg de l’empresa d’enginyeria Poyry i expert en el riu Zambezi, afirma que la ciència climàtica aborda dècades, no anys particulars. «De vegades», afirma, «és difícil dir que això es deu al canvi climàtic perquè les sequeres sempre han ocorregut». «Si es tornen més freqüents, llavors pots començar a apuntar al canvi climàtic», agrega. 

Un estudiant alemany, Benjamin Konig, es va mostrar decebut davant de les cascades: «Sembla que no hi ha gaire aigua. Algunes pedres rocoses amb una mica d’aigua entre elles».