Trobada a Burgos

El trist final de la recerca de l'ambaixador britànic d'una espanyola que el va ajudar

Hugh Elliott ha pujat un vídeo a Twitter en què anuncia que la burgalesa que el va acollir a casa seva fa 35 anys va morir d'esclerosi múltiple

5-rljjz20go9r0u7 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

Fa diesl’ambaixador britànic a EspanyaHugh Elliott, va aprofitar que era a Burgos per transmetre un missatge a fi de trobar l’espanyola que el va acollir el 1984, quan es va quedar sense bicicleta en aquesta ciutat i gairebé sense diners. El retrobament no ha sigut possible: Ella va morir d’esclerosi múltiple als 35 anys.

En un vídeo al seu compte de Twitter, Elliott agraeix l’ajuda que ha rebut a les xarxes socials per aconseguir tenir notícies de la dona que el va ajudar, Lourdes Arnaiz, però amb tristor lamenta la seva mort i fa una crida a ajudar els afectats i les seves famílies per «aquesta malaltia devastadora».

Va ser el 3 de desembre passat, també amb un vídeo en aquesta xarxa social, quan l’ambaixador britànic, que era a Burgos de viatge oficial, va explicar que el 1984, en un viatge cap a Santiago de Compostel·la des del Regne Unit amb bicicleta, es va trobar sense mitjà de transport ni diners en aquesta ciutat, la primera que va visitar a Espanya.

I es va trobar en aquesta situació perquè s’havia aturat molt temps a França i va decidir agafar un tren des de la localitat de Carcassona per guanyar temps fins a Burgos. Ell va arribar a aquesta ciutat, però la bicicleta, no. 

Tal com explica Elliott, es va veure «en un problema» perquè només tenia una tenda de campanya, «molt pocs diners» i el càmping de Burgos on pretenia passar la nit era a diversos quilòmetres de distància. 

Acollit en família

«Llavors, vaig anar al bar a reflexionar i em vaig trobar amb un jove canadenc, li vaig explicar el meu problema i em va explicar que havia vingut a visitar la seva nòvia, que si no recordo malament es deia Lourdes Arnaiz, i que potser a ella se li acudiria alguna cosa», explicava l’ambaixador en el vídeo. 

Quan va arribar la Lourdes «no va dubtar» a allotjar-lo al seu pis i esperar l’endemà que un altre tren portés la bici, cosa que no va passar fins cinc dies després. Durant aquell temps, Elliott va estar allotjat a casa dels Arnaiz «menjant en família» i sense que li deixessin pagar res. 

«¿A quants països, em pregunto, s’hauria acollit un foraster així? El meu afecte per aquest país i el poble espanyol va començar aquí, a Burgos, fa 35 anys. Sempre he estat agraït, si ets aquí, Lourdes, gràcies de nou i m’encantaria dir-t’ho en persona», afirmava l’ambaixador. 

No obstant, avui explica «la part més trista» d’aquesta història. Ha mantingut una conversa «molt amistosa» amb l’Alfonso, el germà de la Lourdes, amb qui ha acordat publicar el vídeo per informar de la mort de Lourdes per esclerosi múltiple.

Sensibilitzar sobre la malaltia

Elliott, que ha reconegut que ha plorat per la notícia, ha convidat que a qui li hagi commogut la història col·labori amb els afectats per aquesta patologia neurodegenerativa «aportant el seu gra de sorra» amb el seu temps a través del voluntariat o amb donacions a les associacions d’aquests pacients. 

Notícies relacionades

«Gràcies per la vostra ajuda, per tot l’interès en aquesta història i per tantíssims comentaris tan entranyables», diu l’ambaixador en el vídeo. 

En un altre tuit, Elliot adjunta els enllaços de diverses associacions que lluiten contral’esclerosi múltiple.