Sánchez urgeix els líders europeus: «El moment és ara»

El president del Govern demana en el discurs inaugural de la cimera que la transició ecològica sigui «justa i amb equitat»

Guterres assenyala que «els principals emissors han de fer més», en al·lusió als EUA, la Xina o l'Índia

sanchez / periodico

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Manel Vilaseró

El president del Govern, Pedro Sánchez, en el discurs inaugural a la Cimera del Clima de Madrid, que se celebra a partir d’avui, ha apressat els líders mundials a actuar sense demores: «El moment és ara», els ha dit, després de recordar que les últimes dades sobre la presència de carboni a l’atmosfera i els informes del plafó d’experts mostren xifres «molt preocupants» i que està en risc el compliment delsobjectius de París, que marquen que el planeta s’escalfi per sota dels 2 graus respecte als nivells preindustrials. 

Sánchez ha assenyalat que «cal anar més lluny i fer les coses més ràpid» en matèriad’emissions  perquè o els països participants en la COP25 marquen «un punt d’inflexió» o quedarà enrere «el punt de no retorn» i on ja poc es podrà fer per evitar els escenaris més catastròfics del canvi climàtic. Segons la seva opinió, la Cimera del Clima a Madrid marcarà un «abans i un després», gràcies al diàleg entre països i el «multeralisme reforçat».

«Davant el negacionisme», s’ha d’actuar amb «fets, amb solidaritat, lideratge però sobretot amb fets», ha recalcat. Així mateix, ha anunciat que «Espanya està llesta per donar el pas endavant» i «incrementar» el ritme de reducció d’emissions compromès per al 2030. Per a això, ha proposat un «gran acord verd» que assimili amb «equitat i justícia» la transició ecològica cap a una economia més verda, sense «deixar ningú enrere».   

Els principals emissors

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, ha apressat avui, en la inauguració de la conferència, tots els països a tenir «més ambició» per retallar les emissions contaminants en un «moment crític». Guterres va assenyalar que «tots els principals emissors han de fer més», en al·lusió als EUA, la Xina o l’Índia, perquè «sense ells» els esforços de la resta «quedaran completament soscavats». 

«Fer menys seria una traïció a la família humana», ha acabat, després de reclamar als estats participants que «superin les divisions actuals i trobin un punt en comú».