frontera amb el Marroc

La retirada de les concertines de les tanques de Ceuta i Mellilla començarà aquest mes

Les obres, en les quals s'invertiran 18 milions d'euros, tindran una durada de 10 mesos

zentauroepp24324300 melilla  25 11 13  valla en la frontera con marruecos  conce191115170134

zentauroepp24324300 melilla 25 11 13 valla en la frontera con marruecos conce191115170134

3
Es llegeix en minuts
Efe

Les obres per retirar les concertines a les tanques frontereres de Ceuta i Melilla començaran abans que acabi aquest mes i suposaran, a més, la construcció de nous trams de tanca a les zones de més vulnerabilitat amb un increment de fins a 10 metres en la seva altura.

Segons informa el Ministeri de l’Interior, les obres, en les quals s’invertiran 18 milions d’euros, tindran una durada de 10 mesos i permetran l’eliminació de les concertines i la seva substitució per altres elements «més segurs i menys cruents».

Es tracta d’una de les mesures del Pla de Reforç i Modernització del Sistema de Protecció Fronterera Terrestre a Ceuta i Melilla, aprovat en Consell de Ministres el gener d’aquest any, que comptava amb un pressupost de 32 milions d’euros.

Del total del pressupost (en concret 17,8 milions), 8,3 milions es destinaran a la tanca de Ceuta i 9,5 a la de Melilla, i suposaran un reforç de la seguretat a tota la tanca fronterera.

Una inversió que, segons Interior, permetrà «la substitució de les concertines i les sirgues tridimensionals a tot el perímetre per altres elements més segurs i menys lesius».

Aquesta actuació forma part d’un pla per incrementar la seguretat del perímetre fronterer, ja que, segons subratlla Interior, des del 2006 només s’hi han fet reformes concretes per reparar danys produïts per la meteorologia o per les entrades, de vegades massives, de persones.

D’aquesta manera, afegeix el ministeri, l’actuació a les tanques és «la primera d’entitat estructural i modernització tecnològica que es duu a terme en els últims 13 anys».

Abans d’emprendre aquesta actuació, s’ha dut a terme un estudi tècnic complet de la situació actual de les infraestructures frontereres, amb la identificació dels trams d’actuació tenint en compte els punts més vulnerables.

L’estudi s’ha centrat en la recerca, anàlisi i avaluació d’alternatives tècniques i ha fet una proposta de solució en vista de les alternatives avaluades, si bé no ha transcendit la mesura de substitució acordada. Ha sigut l’empresa pública Enginyeria de Sistemes per a la Defensa d’Espanya (ISDEFE), dependent del Ministeri de Defensa, l’encarregada d’aquest estudi. I s’ha fet davant de la necessitat de reforçar i modernitzar el sistema de protecció fronterera terrestre de les dues ciutats autònomes, per a la qual cosa es va aprovar aquest pla.

Dins d’aquest pla, les obres a la tanca fronterera «són les de més transcendència, tant des d’un punt de vista operatiu i de lluita contra les xarxes de trànsit de persones com per la complexitat tècnica més gran en la seva execució», insisteix Interior.

El ministeri ha encarregat l’execució de les obres a l’empresa de Transformació Agrària SA (TRAGSA) com a mitjà propi de l’Administració General de l’Estat, que durà a terme a partir d’aquest mateix mes la refonamentació de la tanca i la substitució de les concertines, així com la construcció de nous trams a les zones de més vulnerabilitat, amb un increment d’altura de fins a 10 metres.

A més d’aquest reforç de la tanca, ja han sigut executades dues de les intervencions del pla. Una d’elles el nou sistema de circuit tancat de televisió al perímetre fronterer de Ceuta, que inclou 66 càmeres, 14 d’elles tèrmiques, i que és operatiu des de maig del 2019.

L’altra és la instal·lació de sistemes de reconeixement facial als llocs fronterers d’El Tarajal (Ceuta) i Beni Enzar, Barrio Chino, Mariguari i Farhana (Melilla). En procés d’execució es troben les obres d’adequació de les zones de trànsit de vianants i altres millores al lloc fronterer d’El Tarajal, així com la instal·lació d’una nova xarxa de fibra òptica i l’ampliació del sistema de circuit tancat de televisió al perímetre fronterer de Melilla.

Notícies relacionades

Per desenvolupar aquest projecte s’han mantingut diferents reunions de coordinació amb les forces de seguretat de l’Estat i les delegacions del Govern a fi de reforçar la seguretat de la tanca durant l’execució de les obres.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha informat puntualment el seu homòleg marroquí de totes i cada una de les actuacions, a més de la necessitat de coordinació en les mesures de seguretat precises als dos costats de la frontera durant el període de realització de les obres.