waka sabadell

La Generalitat vol denunciar una discoteca de Sant Quirze per racista

Un jove afirma que no la van deixar entrar al local pel seu color de pell

A l'agost l'alcaldessa va demanar el tancament de l'establiment a causa de l'historial de queixes

waka / periodico

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat vol denunciar la discoteca Waka Sabadell, ubicada al terme de Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental) per, presumptament, haver impedit l’entrada d’un jove pel seu color de pell. Ell mateix ho va denunciar en un vídeo la setmana passada que aquest dissabte s’ha viralitzat a les xarxes socials. Aquesta seria ja la novena denúncia per discriminació racista en la qual s’assenyala aquest mateix local.

«Tinc 21 anys, porto el DNI, vaig ben vestit i em sembla un acte racista. Hi han entrat tots els de pell blanca, menys jo, que tinc la pell negra. Pot veure com anem vestits», critica el jove en la gravació feta davant el local, i mostrant el full de reclamacions que hauria demanat després de ser víctima d’aquest presumpte acte racista. Segons explica, no el van deixar entrar al local pel seu color de pell. «La policia m’ha dit que no faran res», afegia el jove. 

El presumpte acte discriminatori va passar la setmana passada, que és quan va arribar la denúncia en mans de l’entitat Sos Racisme, segons expliquen des de l’oenagé. A Twitter, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat que el seu departament estudiarà les mesures que durà a terme i traslladarà el cas a la Fiscalia contra delictes d’odi i discriminació. «Màxim compromís per lluitar contra la discriminació», ha afegit el conseller en aquesta xarxa social. 

Demanen el tancament

Aquesta seria la novena renúncia racista relacionada amb aquesta discoteca, ja que a l’agost l’entitat Sos Racisme va explicar que ja havia rebut vuit denúncies relacionades amb aquesta discoteca des del 2017. L’última, una brutal i excessiva agressió contra dos joves que s’estaven colant a la cua d’accés al local. Després de saber-se aquest cas, l’alcaldessa de Sant Quirze del Vallès, Elisabeth Oliveras, va proposar tancar la Zona Hermètica, una zona d’oci que comparteix amb altres municipis i en la qual es hi ha aquest local. També va asseverar que denunciaria l’establiment per les «actituds autoritàries i racistes».

Notícies relacionades

Fa dos anys una jove d’origen estranger va crear una petició en una pàgina web per demanar també la clausura d’aquest local per les seves actituds «masclistes i racistes». En el text explicava que a ella no l’havien deixat entrar pel seu origen estranger, i relatava un suposat cas d’una altra jove a qui li demanaven que «portés la faldilla més curta» per accedir al local. Arran del nou presumpte cas de racisme, aquesta petició ja acumula més de 1.800 firmes.

Racisme en auge

L’informe anual de Sos Racisme a Catalunya va constatar com un tipus de racisme que va en auge és el que té lloc a les zones de control d’accessos a serveis privats, especialment discoteques i altres locals de lleure. L’entitat va rebre 16 denúncies el 2017, però el 2018 va augmentar fins a les 22. «Fa 10 anys eren només un 4%, ara ja estem en el 15%», va apuntar en la roda de premsa de presentació de l’informe del 2018 l’activista Cheikh Drame. Això és degut, segons Drame, a una campanya de sensibilització més gran. «Abans et deien que no entraves i te n’anaves de la cua indignat i ple de ràbia; ara la gent demana el full de reclamacions i comencen a aflorar més denúncies», va relatar l’activista.