CONFLICTE DIPLOMÀTIC

L'Uruguai no expulsarà la María i la seva filla del consolat de Barcelona

El ministre d'Exteriors espera que la jutge «aplani el camí per a una entrega d'acord als drets del nen»

La dona i la seva filla, de 7 anys, fa ja sis dies que estan tancades a la legació diplomàtica

zentauroepp50321577 barcelona 09 10 2019  manifestaci n a favor de la madre urug191010114938

zentauroepp50321577 barcelona 09 10 2019 manifestaci n a favor de la madre urug191010114938 / maitecruz

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / G. Sànchez

El ministre d’Afers Exteriors  de l’Uruguai, Rodolfo Nin Novoa, va afirmar dimecres a la nit a Montevideo que el seu país no obligarà la María i la seva filla a abandonar el consolat de Barcelona, on aquest dijous porten ja sis dies tancades per evitar que els Mossos d’Esquadra, seguint ordres judicials, s’emportin la petita de 7 anys i l’entreguin al seu pare, a qui una jutge ha atorgat la custòdia. «Nosaltres no la farem fora», va recalcar Nin Novoa.

El ministre d’Exteriors uruguaià ja va expressar el seu desacord a començaments de setmana amb la decisió de la jutge de Viella que l’entrega de la petita es dugués a terme al consolat. Nin Novoa va recordar que entre les funcions de la legació diplomàtica no hi ha la de ser «braç executor» de tribunals d’altres països, per la qual cosa va deixar clar que no permetrien que el traspàs es produís a les seves dependències.

Complir la sentència

Alhora, no obstant, el ministre va matisar que el seu Govern no s’immisceix en les decisions de la justícia espanyola referent al fons de la qüestió, per la qual cosa instava la María a complir la sentència i entregar la seva filla i a interposar els recursos que consideri per no perdre la seva petita.

Notícies relacionades

Per aquesta raó, i seguint la línia de respectar una resolució judicial, però també de reclamar el tracte més correcte i menys traumàtic possible, Nin Novoa va confirmar que el seu Govern està esperant «que la jutge [espanyola] aplani el camí per a una entrega d’acord als drets del nen, que això és el que cal tenir en compte».

La jutge ha donat l’ordre als Mossos que, en companyia d’uns psicòlegs, s’emportin la nena quan ella i la seva mare posin un peu fora del consolat, una cosa que no agrada al Govern del país sud-americà, que veia amb millors ulls una decisió anterior, segons la qual l’entrega s’hauria d’haver produït a Gavà, localitat propera a la residència de la dona, que viu a Castelldefels. La jutge va atorgar la custòdia al pare després que s’arxivés una denúncia de la seva exparella contra ell per presumpte abús sexual de la menor.