MESURA ANTIINCENDIS

Rússia prohibeix fumar als balcons

La mesura del Govern rus, que s'aplicarà a partir d'octubre, veta l'ocupació de qualsevol forma de foc en terrasses i llotges

La nova normativa antiincendis tindrà un gran impacte en un país de clima fred, vivendes petites i alts blocs d'apartaments

zentauroepp50124582 sociedad hombre fumando en un balcon  foto yaroslav astakhov190929165909

zentauroepp50124582 sociedad hombre fumando en un balcon foto yaroslav astakhov190929165909 / Yaroslav Astakhov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

A Rússia, un acte tan tan banal com sortir al balcó a fumar un cigarret pot costar-te molt car a partir del pròxim 1 d’octubre. El Ministeri per a les Situacions d’Emergència acaba de fer pública una nova normativa antiincendi que inclou la prohibició de fer servir qualsevol forma de foc a les terrasses i llotges. Inicialment es va pensar que la mesura afectava només a barbacoes o canelobres, tot i que després es va especificar, davant l’estupefacció de molts, que també incloïa els cigarrets i els llumins.

El Kremlin s’ha afanyat a donar les seves benediccions a la decisió governamental. «Aprovem totes les mesures que ajuden a salvar les vides de les persones; sabem quants incendis es declaren, molts dels quals amb conseqüències tràgiques, que causen indignació popular», ha subratllat a TASS el portaveu presidencial, Dmitri Peskov. No obstant, pocs dies després, al comprovar la irada reacció ciutadana que estaven generant les noves regles, el mateix ministeri ha volgut sortir a la palestra per puntualitzar que les sancions només s’aplicarien en cas que el cigarret en qüestió originés danys o destrosses.  

El cert és que per a molts ciutadans, el remei governamental contra els focs casolans és pitjor que la malaltia, jutjant per les poques felicitacions que ha generat, en particular entre la nombrosa població fumadora de Rússia, un 60% dels homes i un 22% de les dones, segons les estadístiques. Amb temperatures molt per sota del punt de congelació durant diversos mesos a l’hivern en una part important del país, normalment els russos intenten limitar al màxim els períodes en què les vivendes s’exposen a l’aire fred de l’exterior per ventilar-les. En alguns casos, fins i tot s’arriba a segellar els marcs de les finestres amb silicona, deixant només una petita claraboia superior per airejar l’estada. 

Elevats blocs d’apartaments

A més, la majoria dels barris de les grans ciutats russes estan formats per elevats blocs d’apartaments, molts d’aquests d’unesquantes desenes de metres quadrats. Seguir al peu de la lletra la regulació obligaria a molts addictes a la nicotina a baixar desenes de pisos, en concret fins al portal, en cada ocasió en què vulguin satisfer les seves ànsies de tabac. Les multes que acompanyen les noves regles antiincendi ja han sigut ultimades i difoses. Com a mínim, una sanció de 3.000 rubles, quantitat equivalent a uns 40 euros, que derivarà en responsabilitat penal depenent del mal causat. «Els fumadors que amb els seus mals hàbits causin» una tragèdia» hauran d’assumir la seva responsabilitat», adverteix el Ministeri.

Notícies relacionades

Les reaccions ciutadanes han oscil·lat entre la jocositat i la sorpresa. «Ho han prohibit a tot arreu on han pogut; ara se’n recorden dels balcons», ha comentat amb certes dosis d’humor Andrei Loskutov, president del Moviment de Defensa dels Drets dels Fumadors de Totes les Rússies. Loskutov considera que el tabaquisme ol’alcoholisme  continuen sent tan presents en la vida quotidiana dels russos a causa del deteriorament de les condicions de vida. «La gent no mor del tabac; mor de la vida; si la vida és dolenta, la gent continuarà fumant, bevent o fent qualsevol altra cosa», ha comentat.