protesta mundial

¿Què és la vaga pel clima del 27 de setembre? Totes les claus

A Espanya unes 300 organitzacions criden els estudiants a protestar i exigir mesures urgents als líders mundials per frenar el canvi climàtic

zentauroepp47368814 ch01  santiago  chile   15 03 2019   un manifestante con el 190926135706

zentauroepp47368814 ch01 santiago chile 15 03 2019 un manifestante con el 190926135706 / Alberto Valdes

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres, 27 de setembre del 2019, se celebra la Vaga Mundial del Clima. Es tracta d’una protesta a nivell global en què es preveu que participin milions de persones de tot el món. De fet, ho estan fent des de divendres passat ja que des d’aquell dia se celebren al llarg de tot el planeta activitats. La protestes coincideixen amb la celebració a Nova York (EUA) de la Cimera Climàtica convocada per l’ONU per impulsar l’ambició en les negociacions de la pròxima Conferència del Clima, que se celebrarà a finals d’any a Xile.

Aquesta vaga estudiantil global exigirà als líders mundials que prenguin mesures urgents per acabar amb la crisi climàtica. També es defensa una vaga de consum. Recordem que ja es va celebrar una altra revolta estudiantil contra la crisi climàtica el passat 15 de març.

¿Qui convoca la vaga pel clima?

Les plataformes Fridays for Future (la variant espanyola és Joventut pel Clima), Aliança pel ClimaAliança per l’Emergència Climàtica 2020 Rebel·lió pel Clima, que en el seu conjunt agrupen unes 300 organitzacions, convoquen la Vaga Mundial del Clima a Espanya. Partits polítics i altres organitzacions han cridat a la participació a les manifestacions i protestes juvenils. Els sindicats també s’afegeixen a la jornada en favor del clima i en algunes comunitats autònomes han convocat vaga general.

¿Qui hi està convocat i per a què?

A Espanya és una vaga principalment estudiantil. Està convocada el divendres 27 de setembre, quan se celebrarà la gran manifestació. Aquest mateix dia, alguns sindicats han convocat una vaga general a Aragó, les Canàries, Euskadi i Navarra. En canvi, a Andalusia la vaga és en tot l’àmbit educatiu.

La vaga estudiantil i de consum d’aquest divendres contra la crisi climàtica se celebrarà una setmana després que en la resta del món per sumar recolzaments sindicals i d’organitzacions ambientals, segons els seus organitzadors.  L’acció marcarà el colofó a tota una setmana de mobilitzacions que han tret aquests dies al carrer milions de joves i no tan joves de tot el món per defensar el clima del planeta, en el marc de la cimera d’acció climàtica convocada per l’ONU.

¿On hi ha manifestacions?

A Espanya es realitzaran actes reivindicatius en uns 70 municipis de tot el país. Fins al moment, al voltant d’un centenar de manifestacions han sigut convocades a les principals ciutats espanyoles, en el marc d’una setmana de mobilitzacions dels joves contra la crisi climàtica a nivell mundial que culmina aquest pròxim divendres. 

Madrid, on es preveu que la manifestació serà de les més multitudinàries, els assistents partiran des de l’estació d’Atocha fins a la Puerta del Sol, mentre que a Barcelona la marxa discorrerà des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça de Catalunya, segons les organitzacions convocants encapçalades pel moviment Fridays For Future (FFF). Tant la manifestació de Madrid com la de Barcelona començaran a les 18.00 hores.

¿Com serà la mobilització?

Les protestes van camí de convertir-se en la mobilització climàtica més gran de la història i Fridays for Future ja compta amb una llista de més de 5.225 actes a 156 països que han tingut lloc del 20 al 27 de setembre. A més dels joves, els adults s’hi uniran i, de fet, la plataforma 350.org estima que més de 73 sindicats, 820 organitzacions, 2.500 empreses ja han manifestat el seu recolzament a les vagues i, fins a 6.323 pàgines d’internet realitzaran una vaga climàtica digital. 

¿Què diu el manifest?

El manifest de les mobilitzacions demana una vaga de consum assemblees de treballadors amb tancaments d’empreses aquest divendres. El mes de juliol passat les organitzacions van llançar un manifest en defensa del present i del futur, d’un planeta viu i un món just al qual ja s’han adherit unes 500 entitats.

¿Qui l’ha impulsat?

Notícies relacionades

L’exemple de l’adolescent sueca Greta Thunbergamb les seves conegudes protestes davant el Parlament del seu país des del 2018 ha inspirat milions de joves a tot el món per defensar el clima i el futur del planeta que s’han organitzat en diverses plataformes. El pes mundial aconseguit ja per aquesta adolescent en la lluita contra la crisi climàtica l’ha portat aquest dilluns a participar en la cimera de l’ONU a Nova York, on assisteixen uns 60 líders mundials. 

¿Com es pot compartir la protesta?

Les xarxes socials s’han convertit en un formiguer de missatges per part d’adolescents, activistes mediambientals, sindicats i tota mena de ciutadans –amb etiquetes a Twitter com #EmergenciaClimatica27S, #EmergenciaClimatica o #HuelgaMundialPorElClima– animant a participar en aquesta vaga pel clima.