DECISIÓ JUDICIAL

El jutjat deixa en llibertat els membres de la família Jodorovich

Els Mossos van detenir quatre membres del clan per presumpte blanqueig de capitals

Entre els arrestats hi havia el president de la federació d'associacions gitanes

video 3546755 / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sánchez

El Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona ha deixat el llibertat provisional els quatre detinguts de la família Jodorovich pels Mossos dimecres passat en relació amb una causa oberta pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, contra la salut pública, organització criminal i frau a Hisenda. El fiscal no ha demanat presó ni cap altra mesura cautelar per als arrestats i, per tant, la jutge ha acordat alliberar-los i ha aixecat el secret de sumari. Els encausats s’han acollit al seu dret a no declarar.  

Entre els detinguts hi ha Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic). Els altres tres arrestats són familiars pròxims a ell i membres del clan dels Mulatos. No consta que la trama investigada afecti la gestió de Montero al capdavant de la Fagic, la seu de la qual no ha sigut objecte de cap registre. El detingut presideix aquesta entitat almenys des del 2013, data en la qual consta com a president en un document penjat a la web de la federació.

Cotxes de luxe

La investigació estava centrada en el presumpte blanqueig de diner negre que la xarxa duria a terme, presumptament, amb la compravenda de cotxes de luxe de segona mà. Una de les vies d’ingrés dels diners que rentaven amb el mercadeig de vehicles, en ocasions tan preuats com els de la casa Ferrari, suposadament procediria del tràfic de drogues, en concret de plantacions clandestines de marihuana. Fonts properes a la família Jodorovich han precisat a aquest diari que en els registres efectuats el mateix dimecres, entre els quals hi havia un domicili, un bar i una oficina, no es va trobar droga Els investigadors compten, això sí, amb converses registrades a partir de la intervenció de telèfons.

Notícies relacionades

El clan dels Jodorovich ha sigut objecte de nombroses operacions policials en el passat, gairebé sempre relacionades amb el tràfic d’estupefaents, que, de vegades, connectava amb la venda al detall del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

El 2017 va morir Luisa Jodorovich, casada amb Antonio Montero, el Mulato. Des d’aleshores, a la poderosa família nascuda de la unió entre els Jodorovich i els Montero se la coneix indistintament com la dels Mulatos o la dels Manolos.