18 febr 2020

Anar al contingut

I poques pluges

La temporada de bolets es pot retardar per la intensa calor

A Catalunya s'espera una producció similar a la mitjana dels últims 20 anys

ACN

La temporada de bolets es pot retardar per la intensa calor

MARC VILA

La producció de bolets d’aquesta temporada es podria retardar per la intensa calor i les poques precipitacions del juny, juliol i agost. De fet, la temporada ha començat molt tímidament en algunes comarques del Pirineu i en d’altres ni tan sols s’ha iniciat.

En aquest sentit, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) avisa que caldrà esperar l’arribada de més pluges durant aquest mes per remuntar la producció de bolets. No obstant, els models de producció de bolets preveuen una campanya 2019 més tardana, però amb una producció similar a la mitjana dels últims 20 anys, estimada en 60 kg/ha de bolets de l’any (de totes les espècies).

Aquesta campanya serà molt inferior a la del 2018, que va tenir una producció de 167 kg/ha de bolets (de totes les espècies), i que va ser el segon amb més producció des que es tenen registres.

Aquest centre d’investigació recorda que aquestes dades «són estimacions de les produccions, resultat de models matemàtics de producció de bolets obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics realitzats en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans, i d’informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les durant tot aquest període».

Aquests models tenen en compte la variabilitat a la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d’aigua que hi haurà durant la campanya (juliol, agost, setembre, octubre i novembre).