COL·LECTIU VULNERABLE

La Generalitat multarà Endesa si talla la llum als pobres

Afers Socials proposa firmar convenis amb les elèctriques sobre com pagar les factures dels vulnerables

«Retirin les amenaces de tall immediatament» ha demanat el conseller Chakir el Homrani a Endesa

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica

Fanalets. Manifestants reivindiquen mesures contra la pobresa energètica / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat està disposada a multar Endesa  si l’empresa segueix endavant el que ja ha manifestat per carta: que tallarà la llum a les famílies vulnerables l’u d’octubre si els ajuntaments no paguen la meitat de les seves factures. “Retirin aquestes amenaces immediatament”, ha demanat el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, que vol obrir negociacions amb Endesa i la resta de companyies elèctriques per decidir com gestionaran les despeses de la llum de les famílies vulnerables a Catalunya a través de convenis. Ho ha dit avui després de mantenir una reunió amb les quatre diputacions, ens del món local, el tercer sector i activistes de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica sobre la problemàtica de la pobresa energètica. 

En la reunió que ha mantingut avui el conseller d’Afers Socials amb les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana, la Federació Catalana de Municipisl’Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector i l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, tots els presents han acordat avisar per carta als ajuntaments i la companyia que no es pot tallar la llum a les famílies vulnerables ateses pels Serveis Municipals perquè és il·legal. A més, expliquen que els possibles convenis de col·laboració s’han de firmar amb la Generalitat.

El Govern vol firmar convenis amb les elèctriques per acordar la gestió de les factures impagables de tot Catalunya, que afecten al voltant de 61.000 llars. Endesa està disposada a condonar la meitat dels deutes, 10,1 milions d’euros. Una cosa que ja va plantejar el Govern el 2017. Els moviments socials, en canvi, demanen que l’empresa es faci càrrec del 100% d’aquestes despeses. “Les empreses porten quatre anys sense voler negociar res, ara aquest deute acumulat és només seu”, ha sentenciat la portaveu de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE). 

La llei sí que diu que cal arribar a pactes amb les administracions, però no fixa cap percentatge. I mentre no hi ha hagut acords, en els últims quatre anys les administracions catalanes han aportat 26 milions d’euros per pagar la llum a les famílies empobrides, segons ha detallat El Homrani.

I la Generalitat no vol revelar-ne la seva proposta. “Endesa té el seu posicionament i nosaltres el nostre”, ha afirmat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, que diu que porten mesos intentant desbloquejar la situació. Tampoc està clar qui pagarà aquests fons, cosa que preocupa el món local. “No ens han dit que l’hàgim de pagar nosaltres, però tampoc s’han compromès a res”, expliquen fonts presents en la trobada. Dimecres es reuneixen tots els alcaldes de la província de Barcelona a la Diputació per tractar l’assumpte

L’estratègia del Govern, en realitat, passa per pactar una proposta de deures i drets amb el món local, que més endavant plantejaran a les empreses. Ja està prevista una reunió amb els ens municipals la setmana que ve per pactar conjuntament la classe d’acords amb les elèctriques. Una opinió que comparteixen alguns consistoris, que no volen engrossir els beneficis d’una empresa, Endesa, que l’any passat va guanyar 1.500 milions d’euros.

Iberdrola i Gas Natural

Notícies relacionades

Fonts de la Generalitat expliquen a aquest diari que Endesa no és l’única empresa disposada a firmar aquests convenis, tot i que sí és l’única que ho ha fet públic. Iberdrola i Gas Natural també els han comunicat que són partidàries d’això, segons expliquen aquestes mateixes fonts, i ja haurien enviat cartes avisant dels seus nous posicionaments a alguns ajuntaments, com el Prat de Llobregat. 

“Ja era hora”

La Taula del Tercer Sector agraeix la trobada. “Ja era hora que la Generalitat i la resta d’administracions assumissin una resposta conjunta amb aquest problema de país que afecta tantes persones”, ha assegurat el responsable de drets de la vivenda de la taula, Martí Batllori. “No podem permetre que Endesa jugui amb els drets de les persones”, ha afegit.