Crisi de seguretat

El PP demana al Govern que enviï policies i guàrdies civils a Barcelona

El Grup Popular ha presentat al Congrés una proposició no de llei preveient la "col·laboració temporal de les Forces de Seguretat de l'Estat" amb Mossos i Guàrdia Urbana

La proposta dels populars preveu modificacions del Codi Penal per considerar la reincidència en delictes lleus com un "agreujant genèric" i perseguir la multireincidència

05/06/2019 Dispositivo De Los Mossos D’esquadra En La Sagrada Familia De Barcelona

05/06/2019 Dispositivo De Los Mossos D’esquadra En La Sagrada Familia De Barcelona / David Zorrakino/Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Grup Popular del Congrés ha presentat aquest dijous una proposició no de lleiperquè es debati en el ple de la Cambra baixa "la situació d’inseguretat que s’està produint a Barcelona". Amb aquestes paraules es presenta la moció, firmada per la portaveu del grup parlamentari, Cayetana Álvarez de Toledo, i la diputada Ana Belén Vázquez, portaveu popular en la Comissió d’Interior del Congrés.

La proposició no de llei insta el Govern a enviar reforços de Policia Nacional i Guàrdia Civil, exigència que expressa com a "col·laboració temporal de les forces i cossos de seguretat de l’Estat amb el cos de Mossos i Guàrdia Urbana, mentre no es produeixi el reforç necessari" i tot això encaminat a "garantir de manera immediata la seguretat ciutadana de Barcelona".

La proposta del PP cita de nou la policia de l’ajuntament quan inclou "un Pacte Local per la Seguretat en què estiguin representats l’Administració central, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, que doti de més mitjans personals i materials la Guàrdia, Urbana i li doni el suport institucional necessari per garantir la restitució del principi d’autoritat".

Castigar el reincident

Una tercera mesura de la proposició preveu una reforma de l’article 22.8 del Codi Penal. El seu objectiu és que "els antecedents penals per comissió de delictes lleus es computin a efectes del’aplicació de l’agreujant genèric de reincidència". Els populars també proposen, sense concretar, reformes legislatives de l’articulat del Codi Penal que tingui a veure amb la multireincidència delictiva.

En l’exposició de motius, la proposta del PP explica que "la inseguretat és el principal problema dels barcelonins en la seva vida quotidiana, segons l’últim Baròmetre Municipal de l’Ajuntament", i assenyala que "la crisi de seguretat és tal que empreses com MRW i SEUR han deixat de fer els repartiments a determinades zones de Barcelona.

Aquest preàmbul de la proposta inclou dades de les quals els populars culpen el govern locald’Ada Colau: una mitjana de 20 delictes per hora i un increment del 29% en els furts en el primer semestre de l’any de 47.851 el 2018 a 67,276 el 2019. També apunta que "els robatoris amb violència denunciats en el primer semestre de l’any van passar de 4.681 el 2016, a 7.423 el 2019".

Notícies relacionades

El document del PP conclou que ara es produeixen una mitjana diària de 365 furts i 40 robatoris amb violència. Tot, en una ciutat que "és un potent focus d’atracció de turisme a Espanya" i en la qual "s’està convertint en una cosa habitual que la ciutat sigui notícia pels tirotejos, pallisses brutals, robatoris o apunyalaments". 

L’exposició de motius acusa el govern municipal d’Ada Colau de "combinar la incoherència interna amb la banalització del problema".