02 jul 2020

Anar al contingut

AGRESSIÓ A LLEIDA

Detinguts els pares d'un nadó de 20 dies que està "molt greu" per maltractament

El menor està ingressat amb pronòstic reservat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

El matrimoni no té més fills en comú i l'home ja tenia antecedents per maltractaments

Guillem Sànchez

Detinguts els pares d'un nadó de 20 dies que està "molt greu" per maltractament

ALBERT BERTRAN

Els Mossos d’Esquadra van arrestar dimecres a Barcelona els pares d’un nadó de 20 dies que està ingressat en estat "molt greu" a l’Hospital Vall d’Hebron per un presumpte maltractament, segons ha avançat l’agència ACN i ha confirmat aquest diari.

També fonts del centre han confirmat a aquest diari que la situació del petit, a banda de "molt greu", és "molt complicada", si bé no han entrat en detalls sobre les lesions causades. Per la seva banda, la Conselleria de Salut ha evitat fer declaracions al tractar-se d’un assumpte "judicial" en mans dels Mossos d’Esquadra.

El nadó, de només tres setmanes, va ingressar en un primer moment a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ja que els pares arrestats per la policia catalana són veïns d’aquesta ciutat. Els metges que el van atendre van detectar de seguida que el lactant podria haver sigut colpejat perquè presentava lesions compatibles amb una agressió. Per això van donar la veu d’alarma, segons fonts policials. L’estat de salut del nadó era tan greu, que va ser traslladat a l’Hospital Vall d’Hebron, de Barcelona, on continua a la Unitat de Cures Intensives (UCI), ingressat en estat crític i amb pronòstic reservat. 

En el marc de la investigació oberta pels Mossos després del diagnòstic mèdic, agents de la policia catalana van arrestar dimecres el matrimoni, que era a Barcelona. El pare és de nacionalitat espanyola i té 39 anys. La mare és originària de Colòmbia i en té 33. La parella no té més fills en comú, però la mare sí que en té d’altres fruit d’una relació anterior, tot i que són més grans, adolescents. Fonts policials avisen que el pare ja havia sigut arrestat abans per maltractaments.  

A disposició judicial

Demà divendres passaran a disposició judicial d’un jutjat de guàrdia de Lleida i hauran de declarar per un delicte de lesions. Tot i que el delicte pel qual finalment seran processats, si així ho considera el jutge que els prendrà declaració, podria canviar en funció del que digui el magistrat de guàrdia o de com evolucioni el nadó.

De moment, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) s’ha fet càrrec de la tutela del menor. Des del departament d’Afers Socials i Famílies han assenyalat que quan la Vall d’Hebron va activar el protocol de maltractament infantil, l’Equip de Valoració de Maltractament Infantil (EVAMI) va fer una valoració inicial del cas i va demanar la retirada de la tutela del menor als pares de manera urgent i preventiva. Per aquesta raó, el nadó està actualment sota la protecció de la DGAIA.

Durant els sis primers mesos d’aquest any els hospitals catalans van advertir de 253 casos de maltractament infantil.  Un d’aquests va ser un nadó de Pineda de Mar, de dos mesos, que va acabar morint a l’Hospital Vall d’Hebron al gener. El seu pare va reconèixer haver-lo sacsejat, i l’hospital comarcal, on va ser visitat pocs dies abans amb lesions, no va activar els protocols.

43 nadons maltractats en sis mesos

Durant els primers sis mesos d’aquest any, els metges dels hospitals catalans han alertat de 253 casos de maltractament infantil. Prop del 20% de les víctimes, 43, tenen menys d’un any, segons les últimes dades publicades per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

La detecció de casos és similar als dos anys anteriors, tot i que si es compara amb les dades del 2016 l’augment és significatiu. En els primers sis mesos del 2019 s’han detectat els mateixos casos de maltractament infantil que en tot el 2016
Per tipologia de maltractament, el que s’ha detectat en més quantitat, per part dels metges d’hospital, és el maltractament físic. Gairebé suposa la meitat dels successos alertats durant el mes de juny. Se solen produir amb sacsejos fatals i fets amb massa brusquedat en el cas de nadons, però també pallisses, cops, o fins i tot hi ha casos d’estirada de les extremitats del menor

Un terç dels casos atesos aquest mes de juny s’expliquen pel maltractament psicològic i la negligència parental. Històries en què els nens no són atesos correctament, per exemple porten samarreta curta en plena onada de calor o els seus pares no els netegen. Els casos es compliquen quan, a més, es produeix el maltractament psicològic. Aquí entren els insults, les vexacions, el xantatge o la humiliació del menor per part dels seus progenitors

Comptabilitzant el registre dels últims sis mesos de l’any, ja han sigut registrats 116 casos d’abús sexual de menors. En la gran majoria, els cossos dels nens ja no recullen restes de l’agressió, però sí que hi ha evidències que confirmen el succés. 


Per edats, atenent les dades del mes de juny, la franja d’edat que registra més casos de maltractament infantil és dels nadons o els fetus. Això és quan l’embarassada no segueix l’embaràs com ho hauria de fer. 
A mitjans d’any la Generalitat es va comprometre a estendre el Registre Unificat del Maltractament Infantil (RUMI) a tots els centres d’atenció primària. Fins ara, aquests casos detectats només corresponen als hospitals catalans.