AGRESSIÓ A LLEIDA

Detinguts els pares d'un nadó de 20 dies que està "molt greu" per maltractament

El menor està ingressat amb pronòstic reservat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

El matrimoni no té més fills en comú i l'home ja tenia antecedents per maltractaments

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225

fcasals37620177 barcelona 10 02 2017 presentacion de la reforma de la ciudad181016104225 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d’Esquadra van arrestar dimecres a Barcelona els pares d’un nadó de 20 dies que està ingressat en estat "molt greu" a l’Hospital Vall d’Hebron per un presumpte maltractament, segons ha avançat l’agència ACN i ha confirmat aquest diari.

També fonts del centre han confirmat a aquest diari que la situació del petit, a banda de "molt greu", és "molt complicada", si bé no han entrat en detalls sobre les lesions causades. Per la seva banda, la Conselleria de Salut ha evitat fer declaracions al tractar-se d’un assumpte "judicial" en mans dels Mossos d’Esquadra.

El nadó, de només tres setmanes, va ingressar en un primer moment a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ja que els pares arrestats per la policia catalana són veïns d’aquesta ciutat. Els metges que el van atendre van detectar de seguida que el lactant podria haver sigut colpejat perquè presentava lesions compatibles amb una agressió. Per això van donar la veu d’alarma, segons fonts policials. L’estat de salut del nadó era tan greu, que va ser traslladat a l’Hospital Vall d’Hebron, de Barcelona, on continua a la Unitat de Cures Intensives (UCI), ingressat en estat crític i amb pronòstic reservat. 

En el marc de la investigació oberta pels Mossos després del diagnòstic mèdic, agents de la policia catalana van arrestar dimecres el matrimoni, que era a Barcelona. El pare és de nacionalitat espanyola i té 39 anys. La mare és originària de Colòmbia i en té 33. La parella no té més fills en comú, però la mare sí que en té d’altres fruit d’una relació anterior, tot i que són més grans, adolescents. Fonts policials avisen que el pare ja havia sigut arrestat abans per maltractaments.  

A disposició judicial

Demà divendres passaran a disposició judicial d’un jutjat de guàrdia de Lleida i hauran de declarar per un delicte de lesions. Tot i que el delicte pel qual finalment seran processats, si així ho considera el jutge que els prendrà declaració, podria canviar en funció del que digui el magistrat de guàrdia o de com evolucioni el nadó.

Notícies relacionades

De moment, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) s’ha fet càrrec de la tutela del menor. Des del departament d’Afers Socials i Famílies han assenyalat que quan la Vall d’Hebron va activar el protocol de maltractament infantil, l’Equip de Valoració de Maltractament Infantil (EVAMI) va fer una valoració inicial del cas i va demanar la retirada de la tutela del menor als pares de manera urgent i preventiva. Per aquesta raó, el nadó està actualment sota la protecció de la DGAIA.

Durant els sis primers mesos d’aquest any els hospitals catalans van advertir de 253 casos de maltractament infantil.  Un d’aquests va ser un nadó de Pineda de Mar, de dos mesos, que va acabar morint a l’Hospital Vall d’Hebron al gener. El seu pare va reconèixer haver-lo sacsejat, i l’hospital comarcal, on va ser visitat pocs dies abans amb lesions, no va activar els protocols.

43 nadons maltractats en sis mesos

Durant els primers sis mesos d’aquest any, els metges dels hospitals catalans han alertat de <strong>253 casos de maltractament infantil</strong>. Prop del 20% de les víctimes, <strong>43,</strong> tenen menys d’un any, segons les últimes dades publicades per la <strong>Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència </strong>(DGAIA).