decisió polèmica

Trump dona un altre cop al medi ambient debilitant la protecció per a les espècies amenaçades

La nova normativa reduirà els hàbitats protegits i desembarassarà el camí per a la seva explotació econòmica

zentauroepp49384002 stx17  washington  estados unidos   09 08 2019   el presiden190812215926

zentauroepp49384002 stx17 washington estados unidos 09 08 2019 el presiden190812215926 / SHAWN THEW

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Fa només tres mesos, les Nacions Unides va publicar un informe aterridor en què constatava que les espècies animals i vegetals que sustenten la vida al planeta estan desapareixent a un ritme molt superior a la mitjana dels últims 10 milions d’anys per la sobrepoblació humana del planeta i l’explotació dels seus recursos. Aquesta aniquilació biològica, batejada per alguns científics com a Sisena Extinció,afecta mamífers, amfibis, ocells, insectes, plantes i vida marina. Els autors de l’informe, 145 experts de 50 països, van alertar que un milió d’espècies estan en risc de desaparèixer si no es prenen mesures urgents. Just el contrari del que acaba de fer l’Administració de Donald Trump, que ha debilitat la protecció de les espècies amenaçades als Estats Units.  

Els canvis afecten l’anomenada Llei d’Espècies Amenaçades, una de les pedres angulars de la conservació a Amèrica del Nord, amb les quals s’ha aconseguit salvar les poblacions d’espècies en perill coml’os bru, el caiman americà, l’àguila de cap blanc o el manatí. El text de la llei no canviarà, però sí la seva interpretació i la forma en què és implementada per les agències governamentals. Entre altres coses facilitarà que es tregui alguns animals i plantes de la llista d’espècies protegides, i que es redueixin les salvaguardes de les quals fins ara disfrutaven. També introduirà criteris d’impacte econòmic a l’hora de determinar els hàbitats protegits. I s’espera que es redueixin aquests espais. Actualment no només es protegeix l’hàbitat ocupat per certes espècies, sinó també que les zones que van ocupar al seu dia i van ser abandonades.  

Interessos econòmics

Notícies relacionades

“Molt probablement les noves regles aclariran el camí per a explotació minera, gasística i petroliera, així com per al desenvolupament econòmic de les zones on viuen les espècies protegides”, escriu ‘The New York Times’. Aquesta revisió de les lleis conservacionistes se suma a les nombroses mesures adoptades per l’Administració Trump per debilitar la protecció del medi ambient i ofuscar la crisi climàtica, sempre amb la intenció d’afavorir els grans interessos econòmics. La Llei d’Espècies Amenaçades compta amb el recolzament aclaparador dels nord-americans a les enquestes, tant a l’esquerra com a la dreta de l’espectre polític. 

“Estan provant de dificultar, sinó impossibilitar, la protecció dels hàbitats que actualment no estan ocupats”, ha dit Rebecca Riley des delNatural Resources Defense Council. “Sabem que el canvi climàtic forçarà les espècies animals a moure’s a nous hàbitats”.