06 juny 2020

Anar al contingut

FOLKLORE ESTIUENC

6 festes majors amb encant a Catalunya

Municipis i barris de tot el territori s'aboquen en les seves grans celebracions a l'agost

Eduardo Naya

6 festes majors amb encant a Catalunya

Les festes majors a barris i municipis de Catalunya es remunten, en molts casos, a l’edat mitjana. Aquestes tradicionals celebracions estiuenques no només les disfruten els habitants de les diferents localitats, sinó que també atrauen multituds d’estiuejants o turistes que busquen amarar-se del folklore regional. Aquests són alguns dels llocs amb les festes més populars a l’agost. 

Martorell

Del dia 14 al 16 d’agost 

En aquest municipi del Baix Llobregat, el dia oficial de la festa major és el 15 d’agost, però també s’hi organitzen activitats els dies 14 i 16. Es tracta de la data més important al calendari festiu del poble, ja que està dedicada a la seva patrona, Santa Maria de l’Assumpta. D’aquestes celebracions destaquen la mostra d’oficis artesanals (coneguda com a Artesanàlia), els concerts i el ball de gala amb l’orquestra internacional Maravella. D’altra banda, la nit del dia 15, els joves podran disfrutar amb l’actuació del ‘dj’ Quim Martínez a partir de la una de la matinada.

Badalona 

Del dia 13 al 15 d’agost

A Badalona la festa major començarà fort amb l’actuació en concert dels grups Bossanova i Oques Grasses. L’endemà, es duran a terme les activitats tradicionals com el pregó, la Cercavila (desfilada de gegants i altres figures) i el ball de la festa major. El plat fort de les jornades el conforma el tradicional castell de focs artificials que també es podrà presenciar el mateix dia 14. El ‘Bany de les bèsties’, previst per a la matinada de l’últim dia, serà l’esdeveniment que clausurarà la festa major.

Gràcia

Del dia 14 al 21 d’agost 

En una selecció de festes majors, no pot faltar la del barri de Gràcia, a Barcelona. En el període festiu es podran disfrutar de diverses activitats culturals i lúdiques als 24 carrers habilitats. Com a novetat, aquest any seran quatre esportistes olímpiques amb discapacitat intel·lectual, Cristina Pandis, Xènia Galtés Paola Manjón i Noèlia Bautista, les que donaran el pregó el dia 14 a la plaça de la Vila de Gràcia. Es buscarà promoure un “esperit inclusiu i feminista” durant les jornades de festa. 

Sants

Del dia 17 al 25 d’agost 

El barri que competeix amb Gràcia per la millor festa major de Barcelona també aconsegueix reunir milers d’assistents cada any. No faltaran les tradicionals exhibicions castelleres, les desfilades de gegants i capgrossos i els espectacles de correfocs, que correran a càrrec del grup Diables, i també hi haurà concerts i balls a l’aire lliure pensats tant per al públic juvenil com per al més adult. Una altra de les particularitats és el concurs que es durà a terme per seleccionar el carrer o la plaça amb la decoració més bonica. Qualsevol que passi per Sants durant el període de festes està convidat a votar pel seu preferit. 

Arbeca 

Del dia 15 al 18 d’agost 

La festa major d’Arbeca (Garrigues), un petit municipi de la província de Lleida, és considerada el dia d’avui com una de les més importants i conegudes del seu territori. Els locals aprofiten l’entorn de la seva escola pública (situada en un antic castell) per organitzar una gran varietat d’actes públics que es poden disfrutar a l’aire lliure. En l’edició d’aquest any, la música serà un dels reclams més grans per la participació de grans orquestres i “dels millors grups del moment”. En totes i cada una de les nits es podrà disfrutar de concerts, balls i actuacions de discjòqueis per tancar les jornades. 

Igualada

Del dia 19 al 26 d’agost 

El municipi barceloní d’Igualada celebrarà la seva festa major amb més de 100 propostes culturals i festives. A més dels habituals espectacles de castellers i de les desfilades de gegants i capgrossos, Igualada organitzarà una sèrie de campionats de futbol, rugbi (amb categories masculina i femenina) i futbolí. L’humorista Toni Albà, excol·laborador de ‘Polònia’ a TV-3, serà l’encarregat de fer el pregó el dijous 22 d’agost a la plaça de l’ajuntament. 

Temes: Festes Catalunya