Sense garanties

Sanitat investiga la venda il·legal de fàrmacs en webs i 'apps'

Recorda, a més, que segons la llei està prohibida la venda per procediments telemàtics de medicaments subjectes a prescripció mèdica

olerin43100118 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa180823202109

olerin43100118 barcelona 27 04 2018 productos homeopaticos y farmacia compa180823202109 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha investigat i està realitzant actuacions davant de diverses denúncies de venda de medicaments a través de llocs web i aplicacions mòbils davant de la sospita que no compleixen la legislació vigent.

Segons informa a la seva pàgina web l’Aemps, la venda de fàrmacs a través d’internet o altres procediments a distància preocupen les autoritats sanitàries ja que un mal ús dels mateixos pot suposar l’accés dels ciutadans a medicaments sense garanties de qualitat, seguretat i eficàcia o acompanyats d’una informació incorrecta.

Sense prescripció mèdica

Recentment han sorgit diversos llocs web i aplicacions mòbils associades de venda de medicaments, tant subjectes com no subjectes a prescripció mèdica, que incomplirien amb el que estableix la legislació vigent, adverteix aquesta agència, que depèn del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social.

Recorda que segons la llei està prohibida la venda per procediments telemàtics de medicaments subjectes a prescripció mèdica. 

En el cas dels que no necessiten recepta, la venda a través d’internet únicament la poden realitzar farmàcies obertes al públic, legalment autoritzades i que figurin al llistat publicat per l’autoritat competent.

La venda, des de la farmàcia

A més, la venda ha de ser directa des de la farmàcia, amb intervenció d’un farmacèutic responsable de la dispensació i sense mitjancers i les comandes es realitzaran directament a la farmàcia, a través del lloc web habilitat a l’efecte per aquesta.

El transport dels medicaments des de la farmàcia dispensadora fins al domicili de l’usuari serà responsabilitat de la farmàcia.

L’Aemps ha investigat i iniciat actuacions en relació amb llocs web i aplicacions mòbils que no asseguren que els medicaments arribin al pacient amb les necessàries garanties de qualitat, seguretat i eficàcia, acompanyats de la informació directa i assegurant la intervenció professional del farmacèutic i comunicació directa amb el pacient. 

El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics valora l’actuació de l’Aemps i recorda que ha denunciat reiteradament que estan sorgint diverses plataformes d’intermediació en la compravenda de medicaments que incompleixen la legislació vigent.

Notícies relacionades

El consell ha advertit les farmàcies de la il·legalitat que suposa participar en aquestes plataformes. 

Ha assenyalat, a través d’un comunicat, que cap comanda o encàrrec de medicaments es pot realitzar a la seva xarxa de farmàcies, si no és directament a través del web d’aquestes, que han d’estar legalment autoritzades per l’Aemps.