Escàndol del 2013

Detingut de nou a Alacant el cap del macrofrau europeu de la carn de cavall

L'holandès Johannes Fasen, en llibertat provisional a l'espera de judici, està requerit per les autoritats judicials franceses

carne-caballo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Guàrdia Civilha tornat a detenir a Calp (Alacant) Johannes Fasen, un holandès acusat de liderar des d’Espanya una xarxa que va dur a terme l’estafa europea més gran  lligada al comerç de carn de cavall no apta per al consum. L’arrestat ha sigut posat a disposició del Jutjat Central d’Instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, ja que està requerit per les autoritats judicials franceses.

L’escàndol de la carn de cavall conegut com a horsegate va saltar l’any 2013 al descobrir-se que una important càrnia francesa havia venut centenars de tones de carn de cavall fent-la passar per vedella i amb la qual es fabricaven plats precuinats com lasanyes, mussaques o xili.

La trama, descoberta inicialment al Regne Unit, estenia els seus tentacles en més d’una dotzena de països, on algunes reconegudes marques de menjar precuinat haurien utilitzat aquesta carn en l’elaboració de milions de plats, segons ha recordat aquest dimecres la Guàrdia Civil.

L’amo de l’empresa càrnia francesa ha sigut condemnat per aquests fets juntament amb l’ara detingut, que actuava com a mitjancer junt amb un altre ciutadà d’origen també holandès. Johannes Fasen, que residia a Calp, ja havia sigut detingut per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Gazel desenvolupada el juliol del 2017, i es trobava, fins al moment de l’última detenció, en llibertat provisional a l’espera de judici.

Carn sense control

L’operació Gazel va ser desenvolupada per la Unitat Central Operativa de Medi Ambient del Seprona de la Guàrdia Civil el juliol del 2017. Es va centrar en la venda de carn de cavall no apta per al consum humà al no estar sotmesa als controls preceptius que han de passar aquest tipus de productes.

La desarticulació d’aquesta organització es va saldar amb la detenció de 65 persones entre propietaris d’escorxadors, veterinaris i ramaders, a més del líder de la trama, l’ara detingut per reclamació de les autoritats franceses.

L’operació és considerada com una de les més importants coordinades per Europol, a l’existir gran quantitat de països de la Unió Europea afectats i els cossos policials de la qual van col·laborar amb la Guàrdia Civil en la desarticulació d’aquest entramat criminal.

Notícies relacionades

Els fets pels quals va ser detingut a Espanya en el marc de l’operació Gazel són similars als que l’han fet ser condemnat a França pel Tribunal de Grande Instance de París. Davant de la possibilitat que el condemnat pogués evadir-se de l’acció de la justícia, "atesos els il·limitats recursos de què disposa", les autoritats franceses van sol·licitar-ne la detenció, i es va iniciar una investigació per a la localització del reclamat el passat 23 de juliol a la localitat alacantina de Calp.

L’operació ha sigut realitzada per l’Equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa de forma conjunta amb el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil.

Temes:

Alimentació