ABUSOS DE LES COMPANYIES ALIMENTÀRIES

La UE demana milers de tests d'ADN pel frau de la carn de cavall

Brussel·les vol que els 27 països facin les proves encara que no estiguin afectats

El pla és verificar el tipus de carn en els plats preparats i si contenen fàrmacs

Extracció d’una mostra de carn de lasanya preparada per analitzar-ne l’ADN, ahir, a Berna (Suïssa).

Extracció d’una mostra de carn de lasanya preparada per analitzar-ne l’ADN, ahir, a Berna (Suïssa). / REUTERS / PASCAL LAUENER

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

El comitè permanent de seguretat alimentària de la Unió Europea (UE) estudiarà avui realitzar una sèrie de proves aleatòries en els plats preparats a base de boví i sobre la presència de medicaments en la carn de cavall per a consum humà, davant el frau de la comercialització de carn de cavall com a boví en plats preparats de lasanya de la marca Findus en diversos països europeus. La Comissió Europea proposa que aquestes proves siguin realitzades en tots els 27 països de la UE, encara que no s'hagin vist afectats per aquest frau, com Espanya.

El comissari de Salut, Tonio Borg, vol que es realitzin 2.500 proves d'ADN en els plats preparats a base de carn de boví entre l'1 i el 31 de març en el conjunt de la UE per verificar l'extensió del frau. Borg ha proposat a més a més realitzar 4.000 proves més durant un mes en mostres aleatòries de carn de cavall comercialitzada com a aliment en els diferents països de la Unió Europea per detectar la possible presència de l'antiinflamatori fenilbutazona, usat com a analgèsic i contra la febre en els cavalls, però amb efectes secundaris molt perjudicials per a l'ésser humà.

La proposta de l'Executiu comunitari és de moment una «recomanació»; per aquest motiu Borg ofereix als governs que el pressupost de la UE assumeixi la meitat del cost de les anàlisis (cada test costa uns 400 euros) perquè els països que no estan afectats pel frau detectat acceptin realitzar-los. El cost dels controls proposats puja a uns tres milions d'euros.

DE ROMANIA AL REGNE UNIT / Romania sembla ser el punt d'origen de la carn de cavall que va aparèixer fraudulentament al Regne Unit i altres països en lloc de la carn de boví anunciada a l'etiqueta.

Les investigacions, segons dades parcials, apunten al fet que els plats fraudulents van sortir de la planta luxemburguesa de Comigel, subministradora de Findus.

Els responsables de Comigel sostenen que van comprar la carn com a boví a la companyia Spanghero, que al seu torn diu que l'havia adquirit com a «boví d'origen europeu» a una firma comercial de Xipre. Aquesta última assegura que va adquirir la carn a una altra firma comercial amb base a Holanda, que al seu torn la va comprar a un escorxador a Romania com a carn equina. La caiguda de preu d'aquesta carn pels sacrificis massius de cavalls a Romania sembla haver afavorit un enriquiment fraudulent per alguna firma intermediària al vendre aquesta carn com a boví.

Vegeu el vídeo d'aquesta

Notícies relacionades

notícia amb el mòbil o

a e-periodico.cat