ABUSOS DE LES COMPANYIES D'ALIMENTACIÓ

Espanya farà 150 controls d'ADN pel frau de la carn de cavall

França culpa Spanghero de vendre 750 tones d'equí com a boví

La Unió Europea rebaixa el nombre de proves proposat per la Comissió

2
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES

Els Vint-i-set van rebaixar ahir el pla dissenyat per la Comissió Europea per tranquil·litzar el consumidor arran del descobriment del frau de la venda de plats precuinats de carn de boví que contenien carn de cavall. A Espanya, com als altres sis grans països, li correspondrà portar a terme 150 proves davant les 200 que es proposaven, segons fonts comunitàries.

Els responsables de la seguretat alimentària dels 27 països de la Unió Europea (UE) van estimar que el nombre de proves proposat era excessiu, principalment perquè no s'havia produït cap risc sanitari i es tractava d'un frau limitat a pocs països (Regne Unit, Suècia, Alemanya, França i Àustria) en què el producte no corresponia amb el que s'anunciava a l'etiqueta.

El Comitè Permanent de Seguretat Alimentària de la UE va aprovar realitzar en total 2.250 proves d'ADN al març per verificar si el tipus de carn als plats precuinats coin­cideix amb l'anunciat a l'etiqueta. La Comissió Europea pretenia inicialment fer-ne 2.500.

CONTROL DE FÀRMACS / Davant les 4.000 proves proposades per la Comissió Europea per detectar la possible presència de l'antiinflamatori fenilbutazona a la carn de cavall que va a l'escorxador, els Vint-i-set van acceptar portar a terme al mes de març un test per cada 50 tones de carn de cavall. No obstant, els governs només es van comprometre a fer un mínim de cinc anàlisis per país, segons va reconèixer la Comissió Europea.

El fenilbutazona s'utilitza com a analgèsic i per combatre la febre en els cavalls, però té efectes secundaris que són molt perjudicials per a l'ésser humà. Els cavalls criats per a consum carni tenen prohibit rebre aquesta medicació i la seva fitxa veterinària es comprova als escorxadors, que realitzen a més a més controls aleatoris.

El comissari de Salut, Tonio Borg, es va veure obligat a més a prometre que el pressupost de la UE assumirà el 75% del cost de les anàlisis (300-400 euros cada una) perquè els ­

Notícies relacionades

Vint-i-set acceptessin una versió suavitzada del pla inicial.

El Govern francès, per la seva part, va responsabilitzar la companyia Spanghero del frau per haver venut durant sis mesos 750 tones de carn de cavall com a carn de boví, comprada a través d'interme­diaris holandesos i xipriotes a Romania. Aquesta carn es va utilitzar per ­preparar 4,5 milions de plats pre­cuinats que es podrien haver distribuït a 13 països dins i fora de la Unió Europea. França ha decidit suspendre la llicència sanitària a Spa­n­ghero.