COL·LECTIU VULNERABLE

Patronal i sindicats de la dependència protesten davant del "col·lapse" del sector

El sector atribueix a la Generalitat la falta de fons per reduir les llargues llistes d'espera

Afers Socials recorda que la seva aportació per finançar les residències augmentarà un 7%

zentauroepp49207986 soc190725125410

zentauroepp49207986 soc190725125410

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enèsima concentració aquest dijous a la plaça de Sant Jaume, davant del despatx del president Quim Torra, per part del sector encarregat de l’atenció a les persones dependents, especialment a gent gran. "El sistema ha col·lapsat, el Govern ho sap i les respostes que donen són insuficients", ha clamat el responsable de l’UGT Javier Moreno. La Generalitat es defensa i atribueix la situació als nuls ajuts estatals, la pròrroga pressupostària. Defensa l’augment promès que, de mitjana, no arriba al 7%.

CCOO, UGT i sis confederacions que agrupen entitats i empreses que atenen les persones dependents han protestat contra la falta de previsió i les galopants llistes d’espera que dificulten l’atenció digna i equitativa de les persones amb dependència, especialment els avis. "Actualment, la situació és molt complicada, fa 10 anys que estem amb les tarifes públiques congelades i el sistema se sosté amb la voluntat i l’afany dels treballadors", ha denunciat Cinta Pascual la directora de la principal patronal, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA).

Segons Pascual, les residències públiques només donen allotjament al 30% de les persones que disposen d’una plaça reconeguda per la llei. "El 70% restant són usuaris que estan en residències concertades", ha assegurat. Aquestes són les places que el Govern paga als centres privats. I els fons que reben aquests equipaments són els mateixos que tenien assignats el 2010, tot i que els costos són superiors. En total, hi ha 65.000 catalans vivint en residències finançades per l’administració, segons el sector. 

Unes 70.000 persones treballen en la dependència. "Els treballadors estan cobrant 900 euros al mes nets", ha lamentat Javier Moreno, d’UGT, que ha destacat que hi ha una desbandada de professionals a causa de les pèssimes condicions laborals. "Sobretot falten infermers i gerocultores [cuidadors geriàtrics], que opten per anar al sistema sanitari públic o fins i tot al Mercadona, on es cobra molt més". Els representants sindicals són conscients que no podran millorar les condicions laborals mentre no augmentin els fons de les tarifes que la Generalitat paga a les entitats i les empreses.

Aquesta reivindicació no és nova, ja fa dos anys el sector va reclamar un augment de 300 milions d’euros perquè "l’atenció de la gent gran es posi al centre de les polítiques públiques". A començaments d’any, el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, es va reunir amb tots ells per elaborar un full de ruta de sis mesos vista. L’oferta que han rebut ara és que la Generalitat pagui el mateix per a les persones que tenen un grau sever (catalogat de nivell 3) que per als del grau moderat (nivell 2). De mitjana, segons les mateixes dades de la conselleria, suposa un augment del 6,3% en el seu finançament. "És totalment insuficient", ha clamat el sector a l’uníson. 

Notícies relacionades

La Generalitat ha reaccionat a la protesta. "Compartim la voluntat de millora i dignificació del sector, especialment de les condicions laborals i la qualitat de l’atenció", diuen des d’Afers Socials. Tot i així, insisteixen que l’Estat no aporta el que deuria, i està "sotmetent les comunitats autònomes des del 2011". També atribueixen el problema a la falta de pressupostos catalans en els últims tres anys. "Això condiciona fortament la capacitat del Govern de fer un gir al finançament de la dependència".

Fonts del departament defensen, no obstant, que s’han creat 3.500 places en residències des del 2017 i asseguren que en les cinc residències que van licitar aquest any a Barcelona la seva aportació financera va ser un 10% superior a actuacions fetes en anys anteriors. En les pròrrogues que es tramitin per als centres de l’any que ve incorporaran millores del 2,5% de l’aportació de l’administració, afegeixen. Les mateixes fonts confirmen la mesura que ha avançat el sector, i expliquen que millorarà els fons per al 51% de persones que viuen en geriàtrics. "Estem plantejant millores a tres anys vista i volem tenir un marc de millora d’aquí a set anys", expliquen.