UNIVERSITAT DELS ESTATS UNITS

Un estudi revela que acariciar gats o gossos redueix l'estrès

Els experts apunten que només 10 minuts amb les mascotes poden tenir un impacte significatiu

zentauroepp44381580 gatos puerto180723191210

zentauroepp44381580 gatos puerto180723191210

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Científics de la Universitat de l’Estat de Washington (WSU), als Estats Units, han demostrat recentment que, a més de millorar l’estat d’ànim dels estudiants, interactuar amb mascotes, com gats i gossos, realment produeix beneficis fisiològics per alleujar l’estrès, segons publiquen a ‘AERA Open’, la revista d’accés obert del’Associació Nord-Americana d’Investigació Educativa.

“Només 10 minuts poden tenir un impacte significatiu –assegura Patricia Pendry, professora associada del Departament de Desenvolupament Humà de WSU–. Els estudiants en el nostre estudi que van interactuar amb gats i gossos van tenir una reducció significativa del cortisol, una hormona de l’estrès important”.

Davant de l’estrès dels estudiants per les classes, els treballs i els exàmens, moltes universitats nord-americanes han instituït programes ‘Pet Your Stress Away’, en què els estudiants poden participar i interactuar amb gats o gossos per ajudar a alleujar una mica la tensió.

L’estudi fet per Pendry juntament amb l’estudiant graduat Jaymie Vandagriff el mes passat, és la primera investigació que demostra reduccions en els nivells de cortisol dels estudiants durant una intervenció en la vida real i no en un entorn de laboratori.

En grups petits

L’estudi va involucrar 249 estudiants universitaris dividits a l’atzar en quatre grups. El primer grup va rebre interacció pràctica en grups petits amb gats i gossos durant 10 minuts. Podien acariciar, jugar i passar l’estona amb els animals com ells volien.

Per comparar els efectes de diferents exposicions als animals, el segon grup va observar altres persones acariciant els animals mentre esperaven en fila el seu torn. El tercer grup va veure una presentació de diapositives dels mateixos animals disponibles durant la intervenció, mentre que el quart grup estava “en llista d’espera”.

Aquests estudiants van esperar el seu torn en silenci durant 10 minuts sense els telèfons, materials de lectura o altres estímuls, però se’ls va dir que aviat experimentarien la interacció amb els animals.

Es van agafar diverses mostres de cortisol salival de cada participant, començant al matí, quan es van despertar. Una vegada es van extreure totes les dades de les diverses mostres, els estudiants que van interactuar directament amb les mascotes van mostrar significativament menys cortisol a la saliva després de la interacció. Aquests resultats es van trobar fins i tot al considerar que alguns estudiants poden haver tingut nivells molt alts o baixos per començar.

Disminució de les hormones

Notícies relacionades

“Ja sabíem que els estudiants disfruten interactuant amb animals, i que els ajuda a experimentar emocions més positives –explica Pendry–. El que volíem aprendre era si aquesta exposició ajudaria els estudiants a reduir el seu estrès d’una manera menys subjectiva. I ho va fer, cosa que és emocionant perquè la reducció de les hormones de l’estrès pot, amb el temps, tenir beneficis significatius per a la salut física i mental”.

Ara, Pendry i el seu equip continuen aquest treball a l’examinar l’impacte d’un programa de prevenció d’estrès assistit per animals de quatre setmanes de durada. Els resultats preliminars són molt positius, amb un estudi de seguiment que mostra que les troballes del treball recentment publicat es mantenen.