INVESTIGACIÓ POLICIAL

Una banda estafava gent gran fent-se passar per falsos operaris

Els Mossos detenen cinc homes a l'àrea metropolitana de Barcelona

Els arrestats aconseguien dades bancàries de les seves víctimes per apoderar-se de diners

4e13b49e-a2be-4241-903f-0a52e9ecbb88-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els Mossos han detingut cinc homes que estafaven i furtaven a gent gran fent-se passar falsos operaris de revisió de serveis i fins i tot per administradors d’entitats bancàries. Als arrestats, un menor d’edat i quatre adults d’entre 19 i 27 anys, de nacionalitat espanyola i marroquina, se’ls considera presumptes autors de 13 delictes, fets delictius de diferents tipologies com estafes, furts, coaccions i robatoris violents.

La investigació es va iniciar el gener del 2019, quan els Mossos van tenir coneixement que a l’Hospitalet de Llobregat un home d’edat avançada havia sigut víctima d’un robatori violent per part d’un fals operari de l’empresa de subministrament elèctric.

El fals treballador de l’empresa es va desplaçar fins al domicili en una furgoneta logotipadai va trucar al propietari del pis dient-li que necessitava comprovar el comptador elèctric. Després de fer unes suposades comprovacions de la instal·lació va demanar el contracte del servei i les dades bancàries del titular. A més, va requerir a l’amo de la vivenda que teclegés el PIN de la llibreta en una tauleta electrònica, a la qual cosa la víctima es va negar. En aquest moment, el sospitós va començar va posar agressiu i violent i va arribar a empènyer la víctima que, espantat, va acabar facilitant-li les dades. El sospitós se’n va anar ràpidament de la casa amb les dades personals i 300 euros en efectiu que l’home guardava en un calaix.

Gran posada en escena

La policia va poder identificar l’autor del robatori, un home de 22 anys que amb connivència d’uns altres quatre homes hauria participat en altres fets delictius similars. El principal investigat era qui planificava les sostraccions. La banda feia una gran posada en escena que permetia enganyar les víctimes d’edat avançada o especialment vulnerables i aconseguir el seu objectiu.

 

Els detinguts es feien passar per falsos operaris de diferents empreses de subministrament de serveis i aprofitaven aquesta condició per accedir als domicilis amb dos objectius, el primer, aconseguir diners, objectes de valor o llibretes o targetes bancàries, i l’altre, aconseguir dades personals i bancàries de les víctimes. En alguna ocasió, fins i tot havien arribat a cobrar les falses inspeccions i reparacions.

 

Quan aconseguien targetes i llibretes bancàries i les dades personals, els implicats en aquesta trama feien extraccions o transferències d’un compte a l’altre, i de vegades arribaven a deixar l’afectat en situacions de precarietat econòmica. Altres vegades feien compres en portals d’internet, o directament a establiments fent-se passar per les víctimes.

Fins a 200 trucades en cinc dies

Els arrestats també van arribar a fer trucades directes a les víctimes fent-se passar per administradors del’entitat bancària o de diferents empreses. Amb l’excusa de poder solucionar algun problema administratiu o moviment bancari equivocat, aconseguien les dades personals i bancàries de la persona d’edat avançada, com el número de compte, el número de la targeta bancària, el PIN de la targeta o el codi de control per fer compres, extraccions de diners o transferències al seu favor. L’activitat del grup era frenètica. En només cinc dies van arribar a fer més de 200 trucades per concertar les cites o bé aconseguir la informació bancària.

 

Amb els beneficis, els estafadors adquirien principalment productes d’electrònica i consum, tals com consoles de videojocs, televisions de gran mida, o terminals de telefonia.

Notícies relacionades

 

Les indagacions policials van determinar que els cinc homes estarien relacionats amb almenys 13 fets diferents, tot i que no es descarta que hi hagi més víctimes, fins i tot en altres punts d’Espanya. El dia 12 de juliol es va establir un operatiu policial que va permetre practicar les detencions i fer entrades i registres a domicilis de l’àrea metropolitana de Barcelona. En aquestes vivendes, els agents van intervenir gran quantitat de material comprat de forma fraudulenta, així com la roba que utilitzaven per fer-se passar per operaris. El dia 15, tres dels adults arrestats van passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne la llibertat.