ACTUACIÓ POLICIAL

El jutge deixa en llibertat els dos detinguts per la violació del Poblenou

La víctima, que els va identificar per una foto davant els Mossos, no els ha reconegut després davant el jutge

La policia busca dues persones més denunciades per la jove agredida

b37af242-aee7-4ad9-9a17-94de557f3b10-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona ha deixat aquest dissabte en llibertat els dos homes que havien sigut detinguts per la presumpta violació múltiple d’una jove a la capital catalana. Segons la versió inicial de la víctima, els dos agressors l’havien retingut durant dos dies en un campament urbà i l’havienagredit sexualment en repetides ocasions a l’interior d’una furgoneta que hi havia aparcada. Els dos arrestats, dos romanesos als que jutge ha retirat el passaport, hauran de comparèixer setmanalment davant de la justícia. També ha quedat lliure la dona que presumptament havia participat en el segrest de la noia. 

Els Mossos d’Esquadra continuen buscant, mentrestant, uns altres dos homes denunciats per la víctima. En concret, la jove ha fet referència a la participació d’un agressor amb tatuatges, un home que, segons han declarat els dos detinguts davant el jutge, havia estat presumint d’haver mantingut relacions sexuals amb la noia. 

No obstant això, la decisió judicial està pendent d’algunes proves practicades a la víctima i els resultats de les quals encara no han sigut entregats. Fonts judicials confirmen que les mostres d’ADN encara no han sigut nominalitzades (per tant, no se sap de qui són), per la qual cosa la identificació dels agressors no està clara. Es dona la circumstància que la jove, de nacionalitat russa, que havia identificat els dos detinguts en dependències policials a través de fotografies, aquest dissabte, ja en seu judicial, no ha pogut reconèixer els dos homes com els seus agressors.

A més, segons les mateixes fonts, en la seva declaració davant del jutge, la noia ha reconegut que el rapte denunciat en un primer moment no va arribar a ser tal, ja que va poder sortir en almenys dues ocasions del descampat, acompanyant la dona i un altre dels detinguts, que, segons havia dit en un primer moment, l’estaven retenint. En una de les sortides va anar a un locutori i en una altra a un supermercat, ha admès. Quan li van preguntar per què no va aprofitar llavors per fugir dels seus capturadors, la jove ha al·legat que tenia por. Els dos imputats per violació van negar haver-hi mantingut relacions sexuals. 

Caminant sola sense rumb

La policia va tenir coneixement de la violació i el rapte dimarts passat, 16 de juliol, de matinada, després que uns transeünts veiessin la jove caminant desorientada i demanant ajuda. Estava atordida, tenia hematomes al cos i sagnava per la boca. Arran del seu estat, va ser traslladada pels serveis d’emergència a l’Hospital Clínic per rebre atenció mèdica i ser visitada pel metge forense. El centre sanitari, l’únic de referència per a les víctimes de violació, va posar en marxa el protocol per possible agressió sexual d’immediat i va informar els Mossos, que van iniciar la investigació per aclarir les circumstàncies del succés. 

La víctima va explicar llavors als agents, amb l’ajuda d’un traductor, que no recordava amb exactitud com la van conduir fins al lloc on la van violar, ja que es va quedar adormida en un banc de l’Estació del Nord d’autobusos i al despertar pels cops que va rebre es va adonar que uns homes l’havien portat per la força fins a un descampat del Poblenou amb unes tanques de seguretat, situat a prop de la plaça de les Glòries. Aquest dissabte, no obstant, la jove ha explicat davant el jutge (amb la mediació d’un traductor) que tot va començar després que algú li robés el mòbil a l’estació. Se li van acostar quatre homes que es van oferir a ajudar-la i va decidir acompanyar-los, ha precisat.

Localitzat el lloc de l’agressió

L’operació per localitzar els agressors va començar quan els Mossos van poder trobar el lloc exacte on la víctima va patir els abusos i van identificar diverses persones que podrien estar relacionades amb l’agressió sexual. La víctima, posteriorment, va reconèixer alguns fotogràficament com als presumptes violadors, i la dona que també l’havia maltractat. De l’atac recordava poc i fins i tot va insinuar que podria haver sigut drogada.

Una vegada confirmades les identitats, els agents de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos van procedir divendres al matí a la detenció dels dos homes i la dona reconeguts per la víctima. No van aconseguir localitzar-ne un tercer, que està identificat. Els investigadors van trobar peces de roba interior de la víctima a la furgoneta, segons algunes fonts. 

Els policies van localitzar la mare de la jove a Benidorm (Alacant). Aquesta els va assegurar que desconeixia que la seva filla fos a Barcelona, perquè es pensava que ja era a Rússia, amb el seu pare. Els Mossos intentaran que l’agredida presti de seguida una declaració judicial que eviti que hagi de tornar a passar per aquest trauma quan se celebri el judici en el futur. 

La ràpida resolució policial per aquesta violació múltiple es va produir divendres mentre tota la cúpula de les forces de seguretat de la ciutat es reunia a l’Ajuntament de Barcelona en el marc de la Junta Local de Seguretat. Un dels temes abordats van ser les agressions sexuals, que figuren en un dels punts a combatre segons el pla Barcelona, ciutat segura Aquest estiu aquest departament ha posat en marxa el programa ‘No en passem ni una contra les agressions sexuals’. Entre altres mesures, preveu multes administratives per a qualsevol tipus d’agressió sexual, que inclou fins i tot l’exhibicionisme, que no està penat. 

Condemna enèrgica

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha expressat aquest dissabte la seva “condemna més enèrgica” per l’agressió sexual múltiple de la jove russa. En un missatge a Twitter, l’edil ha dit que confia que “tots els autors dels fets siguin detinguts”. “Ens posem a disposició de la víctima per al que pugui necessitar”, ha afegit l’alcaldessa, i ha adjuntat al seu tuit l’enllaç a BCN Antimasclista, la pàgina web de l’Ajuntament de la capital catalana d’atenció a les víctimes de violència masclista.

Notícies relacionades

Després, l’alcaldessa ha remarcat en declaracions a mitjans de comunicació que “són uns fets terribles, una violació múltiple amb una agressió greu i brutal”. “L’ajuntament –ha insistit– expressa el seu rebuig per aquests fets reprovables. Barcelona vol ser una ciutat antimasclista. Confiem en la feina dels Mossos”. I ha afegit: “Totes les administracions han de continuar treballant perquè aquests fets han de deixar de produir-se. No ens podem acostumar a una violència estructural contra les dones. Des de l’ajuntament hi haurà tolerància zero cap aquest tipus de fets”, informa Beatriz Pérez.

La regidora d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Elisenda Alamany ha demanat “tota la contundència que sigui necessària contra els autors d’aquesta violació múltiple a la nostra ciutat, i tot el recolzament a la víctima”.