160 voluntaris

La Xina provarà en humans una vacuna de llarga durada contra la sida

És la primera vegada que una vacuna d'aquest tipus assoleix la segona fase de proves en humans

prova-vih-copia

prova-vih-copia

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup de científics xinesos provarà una vacuna de "llarga durada" contra el virus d’immunodeficiència humana (VIH) amb 160 voluntaris, en el que suposa la primera ocasió en què una vacuna d’aquest tipus assoleix la segona fase de proves en humans, segons informa avui el diari oficial 'Xina Daily'.

La incipient vacuna, coneguda com a ADN/rTV, consisteix a replicar l’ADN d’una part del VIH per estimular una "immunització efectiva" contra el virus, assenyala Shao Yiming, un dels investigadors del Centre de Control i Prevenció de Malalties xinès encarregats del projecte.

Segons Shao, aquesta vacuna, similar a la utilitzada per prevenir la verola, és la primera a començar un testeig clínic de segona fase en humans.

"Amb una reducció significativa de la virulència, la vacuna no causarà infecció en els receptors sans", garanteix el científic.

Així mateix, la vacuna en desenvolupament no conté tots els segments del virus, sinó algunes parts del seu material genètic, de manera que es redueixen de forma considerable les possibilitats d’infecció.

L’ADN del virus continuarà replicant-se després de la injecció, estimulant de forma constant el sistema immunitari per produir anticossos, un procés similar al de les vacunes per a altres malalties.

La majoria de les vacunes contra el VIH a la Xina i a la resta del món són del tipus "inactiu", és a dir, no contenen porcions de l’ADN del virus que puguin replicar-se, per la qual cosa els seus efectes en el sistema immunitari són menors en el temps.

"Determinar el procediment"

La primera fase de proves, iniciada el 2007, va provar la "seguretat" d’aquesta vacuna, per la qual cosa aquesta segona fase servirà per "determinar el procediment de vacunació" a seguir en el futur, assegura Shao.

"Amb sort, la segona fase del testeig clínic acabarà la primera meitat del 2021, i la tercera fase podria començar a finals d’aquell mateix any i inclourà milers de voluntaris per provar l’efectivitat de la vacuna", afirma.

El grup d’investigació ja ha reclutat més de 130 voluntaris, i els primers preparatius ja estan en marxa a dos hospitals xinesos, un a Pequín i un altre a Hangzhou (aquest de la Xina).

En declaracions a la 'Xina Daily', Chuang Chuang, director de l’oenagé defensora dels drets LGTB Hangzhou Sunflower, va assenyalar que més de 100 voluntaris ja s’havien registrat en l’organització després d’assabentar-se d’aquesta segona fase de proves.

"La majoria dels voluntaris són estudiants o altres homes joves. Alguns es van inscriure al principi, però es van retirar després de saber que haurien de participar en tot l’assaig clínic, que dura gairebé dos anys", va confessar Chuang.

Per la seva banda, Nuan Yang, un voluntari de Hangzhou, va explicar que es va registrar tan aviat com va conèixer el projecte, ja que "si es disposa d’una vacuna per prevenir la infecció, menys persones tindran por del VIH i deixaran de discriminar els portadors" del virus.

Notícies relacionades

"Espero que la vacuna estigui disponible al més aviat possible. Tot i que el VIH es pot controlar i ara la sida és pràcticament una malaltia crònica, moltes persones amb el VIH viuen sota una forta pressió i han d’aguantar la discriminació de la resta", va subratllar.

Segons la Comissió Nacional de Salut, en l’actualitat prop d’1,25 milions de pacients viuen amb el VIH a la Xina, un país on al voltant de 80.000 persones contreuen el virus cada any. 

Temes:

Sida