plans infocat i procicat

La Generalitat activa les alertes davant d'un dissabte crític per onada de calor i demana extremar precaució

Els Agents Rurals han tancat l'accés als parcs del Montsec i la Baronia de Rialb, i demà controlaran l'entrada a la serra del Montsant

La temperatures fregaran els 40 graus a l'interior de Catalunya

zentauroepp48819047 incendio ribera ebre190627162519

zentauroepp48819047 incendio ribera ebre190627162519 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Interior  ha activat aquest divendres les alertes del pla especial d’emergències per incendis forestals (Infocat) i el pla de protecció civil (Procicat) davant la previsió d’un dissabte de calor crítica i ha demanat a la ciutadania extremar les precaucions.

Arran d’aquesta previsió, la Generalitat ha decretat el nivell de perill 3 davant del risc d’incendis en 85 municipis catalans, que demà s’ampliaran a 150 localitats, i ha demanat als veïns que evitin les activitats al medi natural entre les 12 hores i les 20 hores de dissabte.

Tal com ha explicat en roda de premsa el cap de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Sagalà, després de reunir-se amb el comitè tècnic, el punt més alt de l’onada de calor  que assolarà el territori aquest cap de setmana serà dissabte, malgrat que "no serà comparable" a l’episodi de la setmana passada.

Les temperatures vorejaran els 40 graus en bona part de l’interior, per sobre de la mitjana en aquesta època de l’any, i la humitat de l’aire arribarà a estar per sota del 30% en algunes zones, amb vents febles de ponent durant tot el dia de demà, que acabarà amb una lleugera tramuntana.

Davant d’aquest escenari, els agents rurals han tancat avui l’accés als parcs lleidatans del Montsec i la Baronia de Rialb, ubicats a l’àrea de més risc d’incendis, i demà també controlaran l’accés a la serra del Montsant (Tarragona).

De moment, el nivell 3 ha sigut activat a les comarques de Lleida afectades per la campanya de la sega, però la previsió és que demà s’ampliï i que la zona de més risc inclogui la Noguera, el Segrià, l’Urgell, Segarra i les Garrigues, així com la Conca de Barberà (Tarragona) i gran part de l’Anoia (Barcelona).

"Demà serà un dia complicat. Aquestes no són les úniques zones de risc, però sí les de més afectació", ha assenyalat el sotsdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, que ha demanat la "cooperació dels ciutadans" perquè minimitzin les activitats a l’aire lliure a la natura en aquestes regions durant el pic de calor. Per la seva banda, l’inspector dels Bombers Jordi Bosch ha detallat que el cos mantindrà dotacions pròximes als llocs de màxim risc per "combatre des del minut 0" qualsevol complicació en cas d’un increment de la temperatura.

Així mateix, ha assegurat que mantindran un dispositiu complementari de reforç a tot Catalunya sense minvar les dotacions pròpies dels parcs, mentre que els mitjans aeris vigilaran les zones en les quals hi hagi activat el nivell 3 d’alerta.

Notícies relacionades

Finalment, la sotsdirectora del Servei Català de Trànsit (SCT), Lourdes Puigbarraca, ha avisat que al llarg d’aquest divendres s’analitzaran les activitats autoritzades en aquestes comarques per anul·lar les que estiguin previstes entre les 12 i les 20 hores, com ara carreres, caminades o passejades amb bicicleta.

Ha recordat, a més, que el SCT mantindrà durant l’onada de calor 101 plafons fixos que informen la ciutadania de l’alt risc d’incendi en diferents punts de Catalunya.