Manifestació verda

Milers de madrilenys surten al carrer contra la derogació de Madrid Central

La plataforma convocant de la marxa anuncia una campanya amb voluntaris a les portes de l'àrea de trànsit reservat per "demanar responsabilitat als conductors"

maniestacin-en-favor-de-madrid-central-29-6-2019 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

"¡Madrid Central es queda! En un context d’alerta climàtica, Madrid Central ha demostrat ser una mesura altament efectiva", ha llegit el jove estudiant madrileny de 18 anys Martín Moro davant d’una gentada congregada al seu voltant a la madrilenyíssima plaça de Cibeles.

Era el moment final de la manifestació a favor de Madrid Central, que ha tingut lloc aquest dissabte al centre de la capital, i aquest portaveu gairebé anònim suava profusament, amb una mitja cabellera xopa, quan llegia el manifest.

No feia falta massa esforç per convèncer la concurrència del context d’alerta climàtica: 41 graus registraven els termòmetres a les set de la tarda a Callao, a ple centre de Madrid, lloc d’arrencada de la marxa, i 38,5 graus a Cibeles, punt final, hora i mitja després. La manifestació contra la contaminació que està provocant el canvi climàtic ha travessat el centre de la ciutat en el que sens dubte ha sigut el dia més calorós de l’any.

El sol cremava com un bufador fins i tot quan es posava, mentre els congregats a la porta de l’Ajuntament de Madrid, sota la bandera arc de Sant Martí de l’orgull gai, desplaçada divendres per repetir una ensenya roig-i-groga a la façana, corejaven un particular saluda per al nou alcalde de l’aliança PP-Cs, José Luis Martínez-Almeida: "El cotxe mata, i Almeida ens remata".

Nodrida concurrència

La Plataforma en Defensa de Madrid Central, convocant de la protesta, ha comptat 60.000 persones al carrer. Omplint la Gran Via, artèria principal de l’àrea protegida, milers de madrilenys s’han manifestat en contra de la derogació d’aquesta zona de limitació de trànsit contaminant que va tancar l’anterior alcaldia, la de Manuela Carmena, i que –encara sense nova ordenança ni edicte municipal– proscriurà el nou govern de la urbs.

La multitud, per la Gran Via durant la manifestació en contra de la derogació de Madrid Central. / EL PERIÓDICO

La marxa va discórrer dos dies abans de l’entrada en vigor d’una moratòria per a les multes per circular sense permís a l’àrea, anunciada pel nou alcalde. La protesta va ser convocada per una plataforma ciutadana en què conflueixen associacions veïnals, ecologistes i tota l’esquerra madrilenya, i va comptar amb la participació d’il·lustres veïns de Madrid, com Jorge Drexler, i de dirigents locals d’Equo, Podem i Esquerra Unida, però sense cap tipus de protagonisme ni llocs de privilegi a la capçalera.

De fet, l’elecció dels portaveus ha sigut deliberada en aquest sentit: dos joves batxillers. El ja esmentat Moro ha llegit "la contaminació atmosfèrica és responsable de la mort prematura de 38.600 persones" i ha recordat que, des de l’establiment de la zona de trànsit limitat, l’hivern passat, els nivells de nitrogen registrat han descendit al centre de Madrid i un 38%, i els de diòxid de carboni, un 14.

Menys cotxes

El jove orador, que segueix els seus estudis al vell Institut Lope de Vega de Madrid, ha reclamat "un nou paradigma de ciutat més saludable, confortable i segura" i ha acabat afirmant: "Ens hem de qüestionar si el cotxe privat és tan imprescindible. Hem de canviar els nostres hàbits. La situació no accepta més moratòries".

Després d’ell ha intervingut una nena de 14 anys, Sofía Ibarra, alumna de l’IES Cervantes, que, amb un somriure, ha clamat entre aplaudiments: "Un avanç com Madrid Central no pot ser revertit per qüestions ideològiques. Les diferències polítiques no poden oposar-se al bé comú".

La plataforma ha anunciat que organitzarà noves mobilitzacions a partir de l’1 de juliol. A les deu del matí i a les set de la tarda, cada dia hi haurà voluntaris en entrades a l’àrea de Madrid Central "per demanar als conductors responsabilitat", ha explicat un dels seus portaveus.

Entre la concurrència de la Gran Via, per la principal artèria que l’ajuntament de Carmena volia descarbonitzar, s’han vist pancartes al·lusives a la salut i a la invasió de cotxes; una demanant "UE save us", una altra reprotxant: "Alcalde, ¿per què ens vols malalts?", i molta màscara respiratòria i eslògans corejats, el que més: "Governi qui governi, l’aire net es defensa".

El Defensor del Poble, preocupat

Cinc dies abans d’aquesta manifestació, el Defensor del Poble en funcions, el socialista Francisco Fernández Marugán, va enviar a l’Ajuntament de Madrid una sèrie de preguntes sobre els plans del nou alcalde, Martínez-Almeida, per a Madrid Central.

Notícies relacionades

Les preguntes de Marugán s’inscriuen en una actuació d’ofici molt més àmplia, que el Defensor té oberta per investigar la contaminació atmosfèrica a què estan sotmesos els madrilenys.

Fonts de la institució han certificat que reben "amb preocupació" l’anunci del nou equip de moratòria en les multes de l’àrea preservada de Madrid, perquè això "suposaria a la pràctica desvirtuar l’eficàcia" de Madrid Central.