A Santiago de Compostel·la

Localitzat un bebè donat en adopció il·legalment

La mare va arribar a Espanya embarassada i va ser explotada sexualment durant tot el període de gestació

La Policia Nacional desarticula una organització de tràfic de dones i allibera 13 víctimes

25ba8931-76a8-4f9e-8396-884093b2959d-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que operava a Santiago de Compostel·la dedicada a l’explotació sexual de dones procedents del Paraguai. Una de les víctimes acabava de donar a llum i l’organització va gestionar una adopció il·legal perquè continués exercint la prostitució. Han sigut alliberades 13 dones, 10 del Paraguai, una de Nicaragua i una altra de Colòmbia.

L’operació s’ha dut a terme gràcies a la cooperació i coordinació internacional amb les autoritats del Paraguai, i s’ha procedit a la detenció d’11 persones, vuit a Espanya i tres al Paraguai.

La investigació es va iniciar després de la denúncia d’una de les víctimes, que va indicar l’existència d’una organització criminal dedicada a l’explotació sexual de dones procedents del Paraguai a pisos de la localitat gallega.

Captades al seu país d’origen

Els agents van comprovar que les víctimes eren captades al seu país d’origena causa de la seva situació de vulnerabilitat i necessitat, al comptar amb escassos ingressos econòmics, comprovant que en moltes ocasions eren l’única font d’ingressos en els seus nuclis familiars. Viatjaven a Espanya sota promeses de feines molt ben remunerades en tasques domèstiques o cura de persones grans.

Per això comptaven al Paraguai amb dues persones encarregades de valorar les víctimes i convèncer-les que vinguessin a Espanya per poder ajudar les seves famílies. Posteriorment es dirigien a una agència de viatges a Ciudad del Este (Paraguai) on una altra persona s’encarregava de treure’ls els bitllets d’avió i informar-los de quin havia de ser el seu comportament en el moment d’arribar a Europa.

Una vegada a Madrid eren traslladades a pisos situats a Santiago de Compostel·la per exercir la prostitució. Quan arribaven alspisos se’ls retirava el passaport i els informaven del deute que havien contret amb l’organització, normalment uns 10.000 euros.

Explotada sexualment estant embarassada

Una de les víctimes va arribar a Espanya embarassada de quatre mesos. Quan el líder de l’organització se’n va adonar, va iniciar gestions perquè una família es fes càrrec del menor quan nasqués, però durant tot l’embaràs va continuar sent explotada sexualment.

Notícies relacionades

Dos dies després de néixer, el menor va passar en mans de la seva nova família i la víctima va rebutjar fer-se’n càrrec perquè la custòdia passés al seu “presumpte pare” sota amenaces i coaccions de l’organització. Els agents van confirmar que 15 dies després de donar a la llum, la víctima continuava treballant per a l’organització.

El líder de l’organització i la seva parella són a presó provisional i el menor es troba tutelat per la Xunta de Galícia.