A LES BORGES BLANQUES

Una ampa versiona Rosalía per demanar recolzaments

va-qui-entra-a-la-junta-de-lampa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

L’escola Joan XXIII de les Borges Blanques, a Lleida, té 365 alumnes, però segurament els pares més entusiastes de Catalunya. L’escola, situada en un edifici gairebé centenari, necessita recursos i ha optat per demanar-los de la manera més original que han sabut: versionant el 'Malamente' de Rosalía, amb força professionalitat tot i que sense gastar-se ni un duro, en un videoclip titulat 'Va qui entra' que han penjat a Youtube.

"Feia temps que volíem fer alguna cosa per aconseguir recursos i se’ns va acudir. Necessitem que més pares participin a l’ampa, perquè tot just són la meitat els que s’apunten i molts menys els que venen a les reunions i s’impliquen", explica Carles Cabús, responsable de l’ampa Joan XXIII. "Volíem fer alguna cosa i fer-ho bé. Que fos una manera original, atractiva i convincent per captar més pares".

Es van animar i van començar a buscar contactes per culminar el projecte. La llista de reivindicacions la tenien: el Projecte Pati, una idea per aconseguir arbres, una nova reixa per a la pista, un nou sistema de drenatge... I com se les sabien de memòria, entre uns quants van escriure una nova lletra per al tema de Rosalía. El productor Joan Maria Morlans, veí del poble, els va fer afinar i els va produir a l’estudi de gravació que té a casa. 

"La veu la va posar Heura Gayà, que és del poble del costat i que fa temps versionava cançons ‘a lo lleidatà’". Gayà, professora de música i cantant professional, els va gravar el tema. Només llavors, quan van veure que allò era possible, ho van explicar als altres pares, justifica Cabús.

Tota l’escola

No els van faltar els voluntaris. Pel vídeo desfilen la directora de l’escola (la que obre la porta), els conserges, dos professors, la secretària de l’escola, diversos pares i mares... El grup de ballarines que porten el pes de la coreografia són mares d’alumnes. "Van pencar molt", confessa el coordinador de l’ampa.

Una exalumna del centre, la fotògrafa i artista Sara Boldú, autora d’una sèrie de vídeos sobre l’art dels pagesos de Lleida, va acceptar muntar, gravar i editar el vídeo, la qual cosa va donar forma professional a la producció. "Ens vam passar la jornada de reflexió del 25 de maig gravant el vídeo. Ningú ha cobrat res, tot ha sigut voluntari perquè en aquest país la gent sent seva l’escola i tothom ha fet seva la problemàtica", afegeix Cabús.

Notícies relacionades

La intèrpret de la cançó original, Rosalía, nascuda a Sant Esteve Sesrovires, de moment no ha dit res. "La vam contactar abans per explicar-li que tot era voluntari i que no gravaríem cds ni en treuríem cap altre benefici que no fos captar ‘clients’ per a l’ampa", assegura. "Però no ens ha contestat. Ella viu en un altre món".  

De moment, els membres de l’ampa viuen en una voràgine mediàtica a la qual no estan acostumats. "Els alumnes estan orgullosos, hem creat imatge de marca i mostrat que no és tan pesat això de ser de l’ampa. Per al sopar de fi de curs, que a tot estirar esperàvem uns 350 assistents, ja en portem 500".