Comerç il·legal

Una botiga de Barcelona venia un paraigüer fet amb una pota d'elefant

Agents Rurals de la Generalitat han decomissat també en altres actuacions una tortuga verda i una garseta blanca dissecades

agentes-rurales

agentes-rurales

2
Es llegeix en minuts

Els Agents Rurals de la Generalitat han decomissat una tortuga verda i una garseta blanca dissecades i un paraigüer fet amb una pota d’elefant en tres actuacions fetes durant els últims dies.

Segons han informat els Agents Rurals, el cas més destacable ha sigut el decomís d’una pota d’elefant africà (Loxodonta africana) transformada en un paraigüer que un establiment comercial tenia a la venda a Barcelona

Els Agents Rurals, que han recordat que comerciar amb espècies protegides és un delicte, han assenyalat que, malgrat la protecció internacional, la caça furtiva d’elefants a l’Àfrica posa en perill les seves poblacions, que s’han reduït a la meitat en els últims trenta anys.

A Sabadell, han intervingut un exemplar de tortuga verda (Chelonia mydas), espècie marina protegida, que estava dissecada i la tenia un particular que pretenia vendre-la a través d’internet.

Al Mediterrani

Aquesta tortuga és l’espècie més gran de la família Cheloniidae i habita en diferents tipus d’hàbitats al llarg del seu cicle de vida: platges de nidificació, zones de convergència en hàbitats pelàgics, i zones d’alimentació bentòniques en aigües poc profundes. 

És una espècie de distribució global en aigües tropicals i subtropicals i, tot i que la seva presència en aigües espanyoles és poc freqüent, de vegades es troben a Catalunya al mar Mediterrani.

La tortuga verda i l’elefant africà, espècies en perill d’extinció, disposen del màxim grau de protecció del Conveni sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre (CITIS). 

En una altra actuació a la ciutat de Barcelona, els Agents Rurals també han intervingut un exemplar de garseta blanca (Ardea cinerea), espècie autòctona catalogada protegida per la Llei de protecció dels animals, que servia com a ornament de decoració en un establiment de la ciutat. 

És un delicte

Es tracta d’un ocell de gran mida que nidifica en gairebé totes les comunitats autònomes i que en els últims anys s’ha estès per Catalunya.

Notícies relacionades

El cos d’Agents Rurals ha recordat que la normativa sobre protecció de la fauna i flora protegeix tant els exemplars vius com els morts i ha alertat sobre la possible comissió d’un delicte contra la fauna qui posseeixi o comerciï amb exemplars de fauna dissecada

De fet, el Codi Penal tipifica com a delicte la mera tinença, adquisició o trànsit d’espècies protegides de la fauna silvestre, pel que els Agents Rurals recomanen tenir prevenció a l’hora de comprar objectes d’artesania o souvenirs tant aquí com en països estrangers, ja que si són fets amb parts o derivats de fauna protegida poden portar problemes legals a l’arribada a Espanya.